
Domowa pizza
Pizza to włoska potrawa, którą znają po prostu wszyscy. Masz ochotę przygotować ją w domu? Sprawdź nasz przepis na zdrowszą wersję o genialnym smaku.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
porcja ciasta na pizzę
550 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1,5
|
sztuki cebuli
120 g
|
1
|
szklanka przecieru pomidorowego
250 g
|
3
|
łyżeczki suszonego oregano
15 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu na stronie: https://centrumrespo.pl/przepisy/pelnoziarniste-ciasto-na-pizze/.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.
Na dużej mocy ognia, bez przykrycia, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut do zeszklenia.
Zmniejszamy moc ognia do małej, dodajemy przecier pomidorowy, następnie oregano, sól i pieprz wedle uznania. Gotujemy pod częściowym przykryciem przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy porwaną na drobno świeżą bazylię i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadki – zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje.
Sos rozsmarowujemy równomiernie na przygotowanym cieście. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią wierzch pizzy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, tryb góra–dół (lub 200°C z termoobiegiem). Pieczemy przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Gotową pizzę podajemy na ciepło.