Domowa pizza

Domowa pizza

Pizza to włoska potrawa, którą znają po prostu wszyscy. Masz ochotę przygotować ją w domu? Sprawdź nasz przepis na zdrowszą wersję o genialnym smaku.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
2,40/5
(z 5 ocen)
Domowa pizza
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
16 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
104 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
porcja ciasta na pizzę
550 g

Sos:

4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1,5
sztuki cebuli
120 g
1
szklanka przecieru pomidorowego
250 g
3
łyżeczki suszonego oregano
15 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
1
sztuka sera mozzarella
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
16 g Białko
17 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
104 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu na stronie: https://centrumrespo.pl/przepisy/pelnoziarniste-ciasto-na-pizze/.

2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.

3

Na dużej mocy ognia, bez przykrycia, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut do zeszklenia.

4

Zmniejszamy moc ognia do małej, dodajemy przecier pomidorowy, następnie oregano, sól i pieprz wedle uznania. Gotujemy pod częściowym przykryciem przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy porwaną na drobno świeżą bazylię i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadki – zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje.

5

Sos rozsmarowujemy równomiernie na przygotowanym cieście. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią wierzch pizzy.

6

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, tryb góra–dół (lub 200°C z termoobiegiem). Pieczemy przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

7

Gotową pizzę podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera