
Dietetyczny ptyś
Słodki, aromatyczny krem, rozpływające się w ustach, kruchutkie ciasto i soczyste maliny. Brzmi pysznie? Nasz dietetyczny ptyś poleca się na deser! Co oznacza „dietetyczny”? Jego sekret tkwi w dodatku erytrytolu (zamiast cukru) i zamianie części mąki pszennej na pełnoziarnistą mąkę owsianą. Efektem jest ptyś w wersji „fit” – mniej kaloryczny i pełen błonnika. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
3
|
łyżeczki masła
30 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1,5
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
20 g
|
2,5
|
łyżki mąki pszennej
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
Krem: |
|
5
|
łyżeczek budyniu w proszku
25 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem.
W małym garnku łączymy mleko, masło, erytrol i szczyptę soli.
Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści i całość zacznie delikatnie wrzeć. Zdejmujemy garnek z ognia.
Dodajemy mąki. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Stawiamy garnek z ciastem na małym ogniu i mieszamy przez około 2–3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut do lekkiego ostygnięcia.
Przekładamy ciasto do miski. Dodajemy jajko i miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i lśniąca.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 4 porcje ciasta, zachowując odstępy.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25–30 minut, aż ptysie będą złociste i dobrze wyrośnięte.
Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku na 10 minut, by nie opadły. Studzimy na kratce.
Krem:
Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składanie:
Każdemu ptysiowi odcinamy górną część.
Dolne części napełniamy kremem budyniowym. Przykrywamy górnymi częściami.
Podajemy z malinami.