Dietetyczne wrapy
Zdrowy fast food — czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej — a nasze dietetyczne wrapy Ci to udowodnią! Znajdziesz tu całą gamę pełnych witamin warzyw, delikatne mięso, przyprawy…a wszystko zawinięte w delikatną pszenną tortillę. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
łopatki wieprzowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,2
|
łyżeczki kminu rzymskiego
1 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
4
|
sztuki tortilli
240 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
35 g
|
mieszanki sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łopatkę oprószamy solą i pieprzem, następnie obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i czosnek kroimy. Przekładamy na patelnię.
Dodajemy resztę przypraw i chwilę podsmażamy (1-2 minuty), następnie zalewamy bulionem. Zawartość patelni przelewamy do mięsa umieszczonego w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy łopatkę przez 3-4 godziny pod przykryciem w temperaturze 140 stopni.
Łopatkę szarpiemy widelcem, aby się rozpadła na mniejsze kawałki.
Tortille podgrzewamy, smarujemy jogurtem i nakładamy sałatę, pokrojonego pomidora, cebulę, ogórki, mięso, awokado i zawijamy.