Deser agrestowy

Deser agrestowy

Agrest – letni owoc, powszechnie uprawiany w przydomowych ogrodach i…często pomijany w gronie bardziej kolorowych owoców jagodowych. Niesłusznie! Wszak te soczyste zielone kulki stanowią świetne źródło błonnika oraz witamin: C, E i beta-karotenu. Hołdem złożonym temu niepozornemu owocowi jest nasz przepis na deser agrestowy inspirowany brytyjskim gooseberry fool, czyli słodkim daniem idealnym w porze podwieczorku. My proponujemy wykonać deser z użyciem wysokobiałkowego jogurtu skyr i waniliowego puddingu proteinowego. Efekt? Orzeźwiający, sycący, słodki posiłek idealny na lato. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Deser agrestowy
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

605 kcal Kalorie
47 g Białko
21 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
134 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
1
opakowanie puddingu proteinowego o smaku waniliowym
200 g
4
sztuki herbatników
20 g

Owoce:

200 g
 agrestu
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Do podania:

30 g
 mieszanki orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

605 kcal Kalorie
47 g Białko
21 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
134 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Agrest wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i erytrol. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż owoce się lekko rozgotują. Studzimy.

2

W wysokiej szklance układamy pokruszone herbatniki. Następnie warstwami układamy skyr i pudding.

3

Na wierzchu układamy owoce. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami. Schładzamy w lodówce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.