Delikatny krem z marchewki z gotowanym na parze kurczakiem
Lekki, pełen witamin i szczególnie idealny wtedy, gdy Twój żołądek się buntuje. Taki jest nasz delikatny krem z marchewki z gotowanym na parze kurczakiem. Ta pełnowartościowa zupa stanowi super źródło przeciwutleniającego beta-karotenu i pełnowartościowego, łatwostrawnego białka. A smak? Słodka, marchewkowa baza zostaje przełamana orzeźwiającym jogurtem, a całości dopełniają aromatyczne zioła. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki marchewki
320 g
|
1
|
sztuka ziemniaków
70 g
|
0,5
|
sztuki selera
90 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy ulubionymi ziołami.
Obieramy warzywa i kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki umieszczamy w garnku i gotujemy z bulionem do miękkości. Gotową zupę blendujemy na gładką masę.
W parowarze przygotowujemy kurczaka zgodnie z instrukcją obsługi sprzętu.
Do zupy dodajemy kawałki kurczaka oraz olej, całość mieszamy.
Gotową zupę przekładamy do miseczki i dodajemy jogurt.