Dal z batatami i szpinakiem
Lubisz kuchnię indyjską? Nasz przepis na dal z batatami i szpinakiem na pewno Ci posmakuje! To oparte na niezwykle wartościowej i pożywnej soczewicy danie, łączy w sobie słodki smak batatów, z kwaskowatymi pomidorami i mieszanką egzotycznych przypraw. Jest to świetna propozycja na szybki i łatwy w wykonaniu obiad, który zachwyci całą rodzinę. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
soczewicy czerwonej
|
600 g
|
batatów
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
plastry imbiru
15 g
|
100 g
|
szpinaku
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki garam masala
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty kroimy w kostkę i układamy na blaszce na papierze do pieczenia, posypujemy czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany imbir, czosnek i cebulę, podsmażamy przez chwilę.
Warzywa przyprawiamy garam masala i curry, mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 4 minuty.
Po podsmażeniu wlewamy pomidory i dolewamy dwie puszki wody, gotujemy przez około 15 minut.
Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty.
Upieczone bataty możemy dodać do dallu lub podawać jako dodatek.