
Dahl z soczewicy z pestkami dyni

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
513
kcal
Kalorie
23
g
Białko
15
g
Tłuszcze
79
g
Węglowodany
193
mg
Sód
19
g
Błonnik
Składniki
10
łyżek żółtej soczewicy
100 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka marchwii
45 g
5
sztuk selera naciowego
225 g
0,3
sztuki selera
50 g
1
łyżka przyprawy curry
12 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
0,5
porcji ryżu basmati
50 g
1
garść pestek dyni
30 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
513
kcal
Kalorie
23
g
Białko
15
g
Tłuszcze
79
g
Węglowodany
193
mg
Sód
19
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchew, seler, seler naciowy i przesmażamy przez 5 minut, następnie wlewamy pomidory oraz 400 ml wody, powoli dusimy przez 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem.
2
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
3
Pestki dyni prażymy na patelni.
4
Daal podajemy z ryżem i pestkami dyni.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
