Dahl z grochu
Dahl to związane z kuchnią indyjską określenie oznaczające nasiona roślin strączkowych i przygotowywane z nich potrawy. Przykład? Chociażby dahl z grochu z naszego przepisu! Taki dahl to aromatyczna, jednogarnkowa potrawa przypominająca konsystencją dobrze znane w Polsce leczo. Jego sekret? Tkwi w przyprawach – bo znajdziesz tu, chociażby curry, imbir, kolendrę czy kumin. Dzięki temu dahl z grochu jest nie tylko bardzo sycący i pożywny, ale też niezwykle rozgrzewający. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
90 g
|
grochu łuskanego
|
0,5
|
sztuki bakłażana
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
plastry imbiru świeżego
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
1 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę (połowa). Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i podsmażamy. Wsypujemy curry, kumin. Dodajemy groch i zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw). Gotujemy, aż groch napęcznieje i zmięknie (w razie potrzeby dolewamy wody).
Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą, odstawiamy, następnie odciskamy wodę i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i solą, pieczemy 15 minut w 200 stopniach tryb termoobieg.
Do gotującego się grochu dodajemy, pomidory, sok z cytryny, dalej gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!