Dahl z grochu

Dahl z grochu

Dahl to związane z kuchnią indyjską określenie oznaczające nasiona roślin strączkowych i przygotowywane z nich potrawy. Przykład? Chociażby dahl z grochu z naszego przepisu! Taki dahl to aromatyczna, jednogarnkowa potrawa przypominająca konsystencją dobrze znane w Polsce leczo. Jego sekret? Tkwi w przyprawach – bo znajdziesz tu, chociażby curry, imbir, kolendrę czy kumin. Dzięki temu dahl z grochu jest nie tylko bardzo sycący i pożywny, ale też niezwykle rozgrzewający. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 6 ocen)
Dahl z grochu
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

563 kcal Kalorie
30 g Białko
14 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
168 mg Sód
28 g Błonnik

Składniki
90 g
 grochu łuskanego
0,5
sztuki bakłażana
90 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżeczka kuminu
2 g
1
łyżeczka przyprawy curry
4 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
plastry imbiru świeżego
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
garść świeżej kolendry
1 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

563 kcal Kalorie
30 g Białko
14 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
168 mg Sód
28 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Rozgrzewamy oliwę (połowa). Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy i podsmażamy. Wsypujemy curry, kumin. Dodajemy groch i zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw). Gotujemy, aż groch napęcznieje i zmięknie (w razie potrzeby dolewamy wody).

2

Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą, odstawiamy, następnie odciskamy wodę i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i solą, pieczemy 15 minut w 200 stopniach tryb termoobieg.

3

Do gotującego się grochu dodajemy, pomidory, sok z cytryny, dalej gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.