Czekoladowy budyń jaglany z owocami
Czy deser może sycić na długo? Jak najbardziej – a dowodem niech będzie nasz czekoladowy budyń jaglany z owocami. Znajdziesz w nim dużo białka i błonnika, a do tego solidną dawkę żelaza, magnezu i przeciwutleniaczy. To idealny pomysł na słodkie co nieco, które zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
75 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy, aż woda będzie przezroczysta.
Gotujemy w wodzie w stosunku 1:3 na wolnym ogniu, tyle czasu ile jest podane na opakowaniu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody, aby kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera. Dodajemy jogurt, banana, kakao i syrop. Dokładnie blendujemy.
Budyń podajemy z malinami.