Czekoladowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i kremem

Czekoladowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i kremem

Zmysłowe i tak pyszne, że trudno im się oprzeć. A do tego: proste w wykonaniu i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Takie właśnie są nasze czekoladowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i kremem. W głównej roli prawdziwie gwiazdorski duet – czyli słodki dżem z wiśni i lekko gorzkie kakao. Ale to nie koniec – bo równie ważne są tu role drugoplanowe. A w nich: kremowy serek mascarpone, aromatyczny ekstrakt z wanilii i lekki niczym śnieżny puch (i bezkaloryczny!): puder z erytrytolu. Koniecznie wypróbuj – i na chwilę zapomnij o troskach dnia codziennego. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 12 ocen)
Czekoladowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i kremem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

225 kcal Kalorie
3 g Białko
16 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
76 mg Sód

Składniki
16,7
łyżki mąki pszennej
200 g
1
łyżka kakao
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
33
łyżeczki oleju
165 g
4
łyżki cukru
40 g
20
łyżeczek erytrolu
100 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
sztuka jajka
56 g
0,8
szklanki kefiru
200 g
0,5
łyżeczki sody
2,5 g
0,5
łyżki octu
5 g
7,5
łyżeczki dżemu
112 g

krem:

6
łyżek serka śmietankowego
150 g
3
łyżki mascaprone
72 g
1
łyżka pudru z erytrolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

225 kcal Kalorie
3 g Białko
16 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
76 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.

2

Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski.

3

W drugim naczyniu miksujemy olej z cukrem, erytrolem, ekstraktem i jajkiem.

4

Do płynnej masy dodajemy na przemian kefir i mąkę, po każdej partii dokładnie miksujemy.

5

W małej miseczce mieszamy sodę i ocet. Dodajemy do ciasta i szybko mieszamy.

6

Ciasto nakładamy do papilotek na 3/4 wysokości. Jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, może czekać na blacie na swoją kolej pieczenia.

7

Pieczemy przez około 20 – 25 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

8

Składniki kremu mieszamy na gładką masę.

9

W każdej babeczce robimy dziurkę (nożem lub 2 stroną łyżeczki). Wyjmujemy trochę ciasta. W każdy dołeczek nakładamy pół łyżeczki dżemu.

10

Babeczki dekorujemy kremem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.