Czekoladowa owsianka z borówkami
Masz ochotę na słodki (i pełnowartościowy) posiłek? Czekoladowa owsianka z borówkami poleca się na śniadanie lub kolację! Głęboki smak kakao świetnie współgra tu z soczystymi, słodkimi borówkami. Całość dopełniają jeszcze kremowe masło orzechowe i delikatne nasiona chia. A składniki odżywcze? Taki przepis to pyszna recepta na solidną dawkę magnezu, wapnia, kwasów omega-3, witamin i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
2
|
łyżeczki nasion chia
10 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1,5
|
łyżeczki masła orzechowego
15 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,1
|
sztuki gorzkiej czekolady
10 g
|
50 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy miseczkę lub zamykany słoik. Do naczynia nakładamy płatki, nasiona chia, jogurt, kakao oraz masło orzechowe. Całość zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie owsiankę posypujemy startą lub posiekaną gorzką czekoladą.
Owsiankę odstawiamy na min. 20 minut do namięknięcia i napęcznienia płatków oraz nasion chia. Najlepiej pozostawić owsiankę na całą noc w lodówce.
Przed podaniem posypujemy owsiankę owocami.