 
      Cytrynowe babeczki makowe
Obłędne połączenia w kuchni? Czekolada i masło orzechowe, karmel i sól…zna je każdy i wielu uwielbia, my do tego grona zgłaszamy jednak jeszcze jedną kandydaturę. A jest nią para mak i cytryna, której kwintesencję stanowią cytrynowe babeczki makowe, idealne nie tylko od święta. Wyraziste, lekko orzechowe ziarnka maku i kwaskowata skórka z cytryny splatają się tu w niebiańskim połączeniu. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
 
        Kategorie
 
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            17
           | 
              łyżeczek oleju
             
                85 g
               | 
| 
            9
           | 
              łyżek mąki pszennej
             
                108 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki proszku do pieczenia
             
                2 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżki cukru
             
                40 g
               | 
| 
            3,3
           | 
              łyżki ksylitolu
             
                50 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajka
             
                56 g
               | 
| 
            0,3
           | 
              szklanki mleka
             
                75 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka skórki z połowy cytryny
             
                3 g
               | 
| 
            7
           | 
              łyżek soku z połowy cytryny
             
                42 g
               | 
| 
            1,5
           | 
              łyżki maku
             
                15 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra – dół.
W pierwszym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak.
W drugim naczyniu mieszamy na gładką masę olej, jajko, mleko, sok i skórkę z cytryny, cukier i ksylitol.
Połączyć składniki z obydwu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników. Masa powinna łatwo ściekać z łyżki podczas nakładania.
Formę wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 – 25 minut do suchego patyczka, studzimy.
Ilość sztuk zależy od wielkości użytej blachy i papilotek. Z tego przepisu wyjdzie ok 6-8 małych babeczek.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        