Cytrynowe babeczki makowe
Obłędne połączenia w kuchni? Czekolada i masło orzechowe, karmel i sól…zna je każdy i wielu uwielbia, my do tego grona zgłaszamy jednak jeszcze jedną kandydaturę. A jest nią para mak i cytryna, której kwintesencję stanowią cytrynowe babeczki makowe, idealne nie tylko od święta. Wyraziste, lekko orzechowe ziarnka maku i kwaskowata skórka z cytryny splatają się tu w niebiańskim połączeniu. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17
|
łyżeczek oleju
85 g
|
9
|
łyżek mąki pszennej
108 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżki cukru
40 g
|
3,3
|
łyżki ksylitolu
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
1
|
łyżeczka skórki z połowy cytryny
3 g
|
7
|
łyżek soku z połowy cytryny
42 g
|
1,5
|
łyżki maku
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra – dół.
W pierwszym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak.
W drugim naczyniu mieszamy na gładką masę olej, jajko, mleko, sok i skórkę z cytryny, cukier i ksylitol.
Połączyć składniki z obydwu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników. Masa powinna łatwo ściekać z łyżki podczas nakładania.
Formę wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 – 25 minut do suchego patyczka, studzimy.
Ilość sztuk zależy od wielkości użytej blachy i papilotek. Z tego przepisu wyjdzie ok 6-8 małych babeczek.