Cold brew z hibiskusa
Hibiskus to prawdziwy żywieniowy superbohater. Nie dość, że jego kwiaty wyglądają spektakularnie, to jeszcze świetnie nadają się na herbaty – i mają szeroką gamę zastosowań zdrowotnych. Jakich? Napar z hibiskusa to m.in. właściwości przeciwcukrzycowe i obniżające ciśnienie krwi. A jeśli masz ochotę na hibiskusowy napraw w wersji maksymalnie orzeźwiającej, wypróbuj nasz przepis na cold brew z hibiskusa, czyli pyszny napój „zaparzany” na zimno. Poza suszonym hibiskusem znajdziesz w nim jeszcze słodki syrop klonowy, aromatyczny cynamon i kwaskowatą limonkę. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
łyżeczki hibiskusu
3 g
|
4
|
łyżeczki syropu klonowego
40 g
|
1
|
sztuka limonki
70 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
3
|
szklanki wody
750 g
|
12,5
|
sztuki lodu
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy suszony hibiskus i cynamon. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny (możemy na całą noc).
Odcedzamy, dodajemy syrop klonowy, limonkę pokrojoną w ósemki i lód, mieszamy (w razie potrzeby dodajemy erytrol). Smacznego!