Ciasto z agrestem
„Cierpka jak agrest, słodka jak bez…” – ten cytat znają chyba wszyscy fani książek z cyklu „Wiedźmin” Andrzeja Sapkowskiego. I choć powszechnie uprawiany w Polsce, agrest wciąż stanowi jeden z mniej docenianych owoców w naszej diecie. A to wielka szkoda! Ten zielony owoc jest bowiem świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu i błonnika, a dodatkowo cechuje się niskim indeksem glikemicznym. W trakcie sezonu warto więc po niego sięgać – na przykład wykorzystując nasz przepis na ciasto z agrestem. Do jego przygotowania wystarczy 7 składników – w tym bezkaloryczny erytrytol i pełen probiotyków jogurt naturalny. Koniecznie wypróbuj i ciesz się smakiem lata zamkniętym w pysznym deserze!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,6
|
opakowania jogurtu naturalnego
250 g
|
20
|
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
|
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
30
|
łyżeczek erytrolu
150 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
200 g
|
agrestu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
W misce miksujemy jajka, jogurt, olej. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy dalej do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy agrest.
Pieczemy przez około 45 minut, do suchego patyczka. Pozostawiamy przez chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Kroimy po ostygnięciu.