Ciasto marchewkowe z kakao

Masz ochotę na klasyczne danie z małym zwrotem akcji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe z kakao! Dlaczego warto? Po pierwsze — nie zawiera ono cukru, a niskokaloryczny ksylitol sprawia, że i tak jest pysznie słodkie. Po drugie — bazę do jego przygotowania stanowi pełna błonnika mąka pełnoziarnista. I wreszcie, po trzecie — dodatek kakao sprawia, że oklepane ciasto marchewkowe zyskuje zupełnie nowy charakter.

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ciasto marchewkowe z kakao
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

237 kcal Kalorie
4 g Białko
11 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
39 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
4
sztuki marchwi
180 g
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
13
łyżek ksylitolu
195 g
20
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżki kakao
20 g
1
garść orzechów włoskich
30 g
4
łyżki jogurtu naturalnego
80 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

237 kcal Kalorie
4 g Białko
11 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
39 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, kakao, posiekane orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy.

3

W drugiej misce miksujemy jajka na kogel mogel. Dodajemy olej, cały czas miksując.

4

Dodajemy marchew i suche składniki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut.

6

Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?