Ciasto marchewkowe z kakao
Masz ochotę na klasyczne danie z małym zwrotem akcji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe z kakao! Dlaczego warto? Po pierwsze — nie zawiera ono cukru, a niskokaloryczny ksylitol sprawia, że i tak jest pysznie słodkie. Po drugie — bazę do jego przygotowania stanowi pełna błonnika mąka pełnoziarnista. I wreszcie, po trzecie — dodatek kakao sprawia, że oklepane ciasto marchewkowe zyskuje zupełnie nowy charakter.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
13
|
łyżek ksylitolu
195 g
|
20
|
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, kakao, posiekane orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy.
W drugiej misce miksujemy jajka na kogel mogel. Dodajemy olej, następnie jogurt cały czas miksując.
Dodajemy marchew i suche składniki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Blaszkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, tryb góra-dół przez 50-60 minut.
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!