Ciasto marchewkowe z kakao

Ciasto marchewkowe z kakao

Masz ochotę na klasyczne danie z małym zwrotem akcji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe z kakao! Dlaczego warto? Po pierwsze — nie zawiera ono cukru, a niskokaloryczny ksylitol sprawia, że i tak jest pysznie słodkie. Po drugie — bazę do jego przygotowania stanowi pełna błonnika mąka pełnoziarnista. I wreszcie, po trzecie — dodatek kakao sprawia, że oklepane ciasto marchewkowe zyskuje zupełnie nowy charakter.

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 179 ocen)
Ciasto marchewkowe z kakao
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

249 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
52 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchwi
160 g
15
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g
13
łyżek ksylitolu
195 g
20
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
3
sztuki jajka
168 g
2
łyżki kakao
20 g
30 g
 orzechów włoskich
0,8
opakowania jogurtu naturalnego
300 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

249 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
52 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

step-image
2

Marchew myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Staramy się zetrzeć ją jak najdrobniej, ale nie na papkę.

step-image
3

W dużej misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, ksylitol, kakao , posiekane orzechy oraz proszek do pieczenia – najlepiej łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą.

step-image
4

W drugiej misce miksujemy całe jajka przez około 1- 2 minuty, aż się lekko spienią. Następnie, cały czas miksując na średnich obrotach, powoli dodajemy olej oraz jogurt naturalny . Miksujemy jeszcze przez około 30 sekund, aż powstanie jednolita masa.

step-image
5

Do masy jajecznej dajemy marchew i suche składniki. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką – tylko do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby ciasto nie wyszło zbite.

step-image
6

Blaszkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia – staramy się dokładnie dopasować papier do kształtu formy, aby ciasto się nie przypaliło z boków. Wlewamy masę do formy i delikatnie wyrównujemy powierzchnię.

7

Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50–60 minut, aż wierzch się lekko zrumieni, a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po 50 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.

8

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w formie przez około 10 minut. Później delikatnie wyciągamy z formy razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce lub desce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.