Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ciasto marchewkowe z kakao

Ciasto marchewkowe z kakao

Masz ochotę na klasyczne danie z małym zwrotem akcji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe z kakao! Dlaczego warto? Po pierwsze — nie zawiera ono cukru, a niskokaloryczny ksylitol sprawia, że i tak jest pysznie słodkie. Po drugie — bazę do jego przygotowania stanowi pełna błonnika mąka pełnoziarnista. I wreszcie, po trzecie — dodatek kakao sprawia, że oklepane ciasto marchewkowe zyskuje zupełnie nowy charakter.

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,70/5
(z 150 ocen)
Ciasto marchewkowe z kakao
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

249 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
52 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchwi
160 g
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
13
łyżek ksylitolu
195 g
20
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
2
sztuki jajka
112 g
2
łyżki kakao
20 g
30 g
 orzechów włoskich
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

249 kcal Kalorie
6 g Białko
12 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
52 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

step-image
2

Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, kakao, posiekane orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy.

step-image
3

W drugiej misce miksujemy jajka na kogel mogel. Dodajemy olej, następnie jogurt cały czas miksując.

step-image
4

Dodajemy marchew i suche składniki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

step-image
5

Blaszkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, tryb góra-dół przez 50-60 minut.

step-image
6

Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.