
Ciasto marchewkowe z kakao
Masz ochotę na klasyczne danie z małym zwrotem akcji? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe z kakao! Dlaczego warto? Po pierwsze — nie zawiera ono cukru, a niskokaloryczny ksylitol sprawia, że i tak jest pysznie słodkie. Po drugie — bazę do jego przygotowania stanowi pełna błonnika mąka pełnoziarnista. I wreszcie, po trzecie — dodatek kakao sprawia, że oklepane ciasto marchewkowe zyskuje zupełnie nowy charakter.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
15
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g
|
13
|
łyżek ksylitolu
195 g
|
20
|
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
|
3
|
sztuki jajka
168 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
0,8
|
opakowania jogurtu naturalnego
300 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Marchew myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Staramy się zetrzeć ją jak najdrobniej, ale nie na papkę.

W dużej misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, ksylitol, kakao , posiekane orzechy oraz proszek do pieczenia – najlepiej łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą.

W drugiej misce miksujemy całe jajka przez około 1- 2 minuty, aż się lekko spienią. Następnie, cały czas miksując na średnich obrotach, powoli dodajemy olej oraz jogurt naturalny . Miksujemy jeszcze przez około 30 sekund, aż powstanie jednolita masa.

Do masy jajecznej dajemy marchew i suche składniki. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką – tylko do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby ciasto nie wyszło zbite.

Blaszkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia – staramy się dokładnie dopasować papier do kształtu formy, aby ciasto się nie przypaliło z boków. Wlewamy masę do formy i delikatnie wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50–60 minut, aż wierzch się lekko zrumieni, a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po 50 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w formie przez około 10 minut. Później delikatnie wyciągamy z formy razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce lub desce.