Ciasto dyniowe

Dynia to prawdziwa królowa jesieni — zwłaszcza że można ją jeść i na słodko, i na słono. Nasza propozycja na długie, jesienne wieczory? Ciasto dyniowe! Ten aromatyczny deser zachwyci Cię rozgrzewającą kompozycją smaków i zapachów. A to wszystko…bez dodatku cukru! Spróbuj koniecznie, a Twoja jesień zyska nowy, kulinarny wymiar.

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ciasto dyniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

382 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
314 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej typ 500
300 g
8
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
2
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
3
łyżeczki proszku do pieczenia
12 g
10
szczypt soli
2,5 g
350 g
 dyni
1
sztuka jabłka
150 g
18
łyżeczek oleju rzepakowego
90 g
9
łyżek ksylitolu
135 g
3
sztuki jajek
168 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

382 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
314 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Dynię obieramy, trzemy na tarce i dusimy do miękkości w rondelku. Możemy też upiec ją w piekarniku.

2

W jednym naczyniu łączymy mąki, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.

3

W drugim pojemniku blendera umieszczamy dynię, jabłko, olej, jajka i ksylitol. Dokładnie blendujemy

4

Łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszamy.

5

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, tryb góra – dół.

6

Ciasto przekładamy do foremki 22×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 min.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?