
Ciasto dyniowe
Dynia to prawdziwa królowa jesieni — zwłaszcza że można ją jeść i na słodko, i na słono. Nasza propozycja na długie, jesienne wieczory? Ciasto dyniowe! Ten aromatyczny deser zachwyci Cię rozgrzewającą kompozycją smaków i zapachów. A to wszystko…bez dodatku cukru! Spróbuj koniecznie, a Twoja jesień zyska nowy, kulinarny wymiar.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej typ 500
300 g
|
8
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
10
|
szczypt soli
2,5 g
|
350 g
|
dyni
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
18
|
łyżeczek oleju rzepakowego
90 g
|
9
|
łyżek ksylitolu
135 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię obieramy, trzemy na tarce i dusimy do miękkości w rondelku. Możemy też upiec ją w piekarniku.
W jednym naczyniu łączymy mąki, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
W drugim pojemniku blendera umieszczamy dynię, jabłko, olej, jajka i ksylitol. Dokładnie blendujemy
Łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Ciasto przekładamy do foremki 22×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
