Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Dynia to prawdziwa królowa jesieni — zwłaszcza że można ją jeść i na słodko, i na słono. Nasza propozycja na długie, jesienne wieczory? Ciasto dyniowe! Ten aromatyczny deser zachwyci Cię rozgrzewającą kompozycją smaków i zapachów. A to wszystko…bez dodatku cukru! Spróbuj koniecznie, a Twoja jesień zyska nowy, kulinarny wymiar.

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 20 ocen)
Ciasto dyniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

381 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
234 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej typ 500
300 g
8
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
2
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
10
szczypt soli
2,5 g
350 g
 dyni
1
sztuka jabłka
150 g
18
łyżeczek oleju rzepakowego
90 g
9
łyżek ksylitolu
135 g
3
sztuki jajek
168 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

381 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
234 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Na początku nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra/dół.

2

W wypiekach sprawdzają się różne gatunki dyni, ale najlepiej wybierać te, które charakteryzują się intensywnie pomarańczowym kolorem. Wtedy ciasto dyniowe prezentuje się apetyczniej. Jego przygotowanie zacznij od umycia dyni. Obierz ze skórki i usuń pestki. Zetrzyj na tarce. Możesz wybrać małe lub średnie oczka.

3

Wyjmij z szafki rondelek i włóż do niego startą dynię. Włącz palnik i duś ją pod przykryciem na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Jeżeli wolisz, możesz ją upiec w piekarniku. Ciasto z dyni będzie na pewno tak samo smaczne.

4

Aby przygotować ciasto dyniowe przepis wykonuj w podanej kolejności. Weź miskę, w której wymieszasz kolejne składniki. Wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, cynamon i przyprawę do piernika, dzięki którym puszyste ciasto dyniowe pachnie i smakuje podobnie do świątecznego piernika. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.

5

Ciasto z dyni – przepis wskazuje, aby zająć się teraz jabłkiem. Umyj je i obierz cienko ze skórki. Pokrój na kilka kawałków. Gniazdo nasienne wyrzuć. Wyjmij z lodówki jaja.

6

Weź pojemnik blendera i umieść w nim dynię oraz jabłko. Dodaj olej i ksylitol. Wbij jajka. Zblenduj na jednolitą masę. Zrobisz to szybko, włączając wysokie obroty. Ciasto z dyni z olejem jest bardziej wilgotne.

7

Żeby przepis na ciasto dyniowe wykonać poprawnie, do gotowej masy przesyp suche składniki, które zostały wcześniej wymieszane. Jeżeli pojemnik blendera będzie dość pełny, zanim je wsypiesz, przerzuć najpierw mokre składniki do dużej miski i dopiero dodaj mąkę z przyprawami. Mieszaj wszystko przez krótką chwilę. Składniki powinny połączyć się w jednolite, wilgotne ciasto dyniowe.

8

Przygotuj foremkę o wymiarach 22 × 26 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto dyniowe fit. Piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, np. wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy. Delektuj się słodkim smakiem!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?