Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami na diecie? U nas to możliwe! Żeby się o tym przekonać koniecznie wypróbuj poniższy przepis – zamiast cukru zawiera on ksylitol, co pozwala znacznie obniżyć ilość kalorii i sprawia, że możesz raczyć się tym pysznym deserem, nawet jeżeli aktualnie jesteś na diecie odchudzającej.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
szklanka mleka 1,5%
250 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
10
|
łyżek ksylitolu
150 g
|
16
|
łyżeczek oleju rzepakowego
80 g
|
41,7
|
łyżki mąki pszennej
500 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
245 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy do temperatury 37-42 stopni.
Składniki ciasta (mleko, jajka, ksylitol, olej, mąka, drożdże) łączymy, powstałe ciasto wyrabiamy przez około 6 minut. Odstawiamy na godzinę przykryte folia spożywczą.
Po godzinie wykładamy na blat, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, możemy dodać na wierzch kilka truskawek. Pieczemy 45 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół.
Truskawki rozpuszczamy w rondelku, tworząc mus i podajemy z ciastem.
Smacznego!