Ciasteczka bananowo-kakaowe
Prosty przepis na pyszne ciastka owsiane, które są szybkie w przygotowaniu i chrupiące. Ciasteczka bananowo-kakaowe popijane mlekiem smakują doskonale, ale nie tylko. Mogą towarzyszyć Ci wszędzie tam, gdzie zgłodniejesz. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
|
40 g
|
orzechów nerkowca
|
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół lub do 160°C w termoobiegu.
Obieramy banana i rozgniatamy go widelcem na gładką masę z minimalną liczbą małych kawałków. Siekamy orzechy nerkowca na drobne kawałki.
Przesypujemy płatki owsiane do miski. Dodajemy banana, orzechy nerkowca, kakao oraz odżywkę białkową. Mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody.
Z powstałej masy formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy każde ciasteczko do grubości około 1 centymetra.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy.
Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się lekko zrumienione na brzegach. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.