Ciasteczka bananowo-kakaowe

Ciasteczka bananowo-kakaowe

Prosty przepis na pyszne ciastka owsiane, które są szybkie w przygotowaniu i chrupiące. Ciasteczka bananowo-kakaowe popijane mlekiem smakują doskonale, ale nie tylko. Mogą towarzyszyć Ci wszędzie tam, gdzie zgłodniejesz. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,77/5
(z 95 ocen)
Ciasteczka bananowo-kakaowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

286 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
5 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
5
łyżek płatków owsianych
50 g
1
sztuka banana
120 g
40 g
 orzechów nerkowca
1
łyżka kakao
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

286 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
5 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół lub do 160°C w termoobiegu.

2

Obieramy banana i rozgniatamy go widelcem na gładką masę z minimalną liczbą małych kawałków. Siekamy orzechy nerkowca na drobne kawałki.

3

Przesypujemy płatki owsiane do miski. Dodajemy banana, orzechy nerkowca, kakao oraz odżywkę białkową. Mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody.

4

Z powstałej masy formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy każde ciasteczko do grubości około 1 centymetra.

5

Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy.

6

Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się lekko zrumienione na brzegach. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera