Churros gnocchi
Jak połączyć kuchnię włoską i kuchnię hiszpańską w pysznym, aromatycznym deserze? Postaw na nasz przepis na churros gnocchi! To nic innego jak tradycyjne ziemniaczane gnocchi upieczone z masłem, cynamonem oraz erytrytolem i podane z sosem z gorzkiej czekolady. Kreatywne, pachnące, o obłędnym smaku, a do tego proste w wykonaniu. Ten deser zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
0,5
|
opakowania gnocchi
250 g
|
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
|
3
|
łyżeczki masła extra
30 g
|
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Gotowe gnocchi odcedzamy i przekładamy do miski.
Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok. 1–2 cm), stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub szklaną miskę tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Wkładamy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i będzie gładka. Zmniejszamy ogień do małego, aby czekolada pozostała płynna i nie przypaliła się.
Włączamy piekarnik na 190°C góra–dół (lub 170°C termoobieg) i przygotowujemy blachę ok. 30×20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym rondelku rozpuszczamy masło na małej mocy palnika. Rozpuszczone masło wlewamy do miski z gnocchi i dokładnie mieszamy.
Do gnocchi dodajemy erytrol i cynamon. Ilość możemy dopasować według własnego uznania. Dokładnie mieszamy całość, aby gnocchi były równomiernie obtoczone erytrolem i cynamonem.
Przekładamy gnocchi na przygotowaną blachę i równomiernie rozkładamy w jednej warstwie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapieczemy ok. 10–15 minut, bez przykrycia, aż gnocchi zrumienią się na brzegach.
Gotowe gnocchi a la churrosy podajemy razem z rozpuszczoną czekoladą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.