Chrupiące kotlety rybne
Chrupiąca panierka sprawia, że jedzenie staje się atrakcyjniejsze. Dowód? Chrupiące kotlety rybne obtoczone w płatach kukurydzianych. Ciekawa struktura panierki sprawia, że dorsz zyskuje nowy wymiar – a z dodatkiem czerwonej papryki, soli i pieprzu smakuje wprost wybornie. Danie warto uzupełnić surówką z ogórka. W ten sposób dostarczysz organizmowi mnóstwo potrzebnych składników odżywczych. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
dorsza
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
9
|
łyżek płatków kukurydzianych
36 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
22 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu naturalnego
140 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i podgotowujemy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem (czas liczony od zagotowania).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Płatki kukurydziane kruszymy, jajko rozkłócamy w głębokim talerzu.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, następnie obtaczamy w jajku i płatkach kukurydzianych wymieszanych z mąką.
Obtoczone kotlety układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na blaszce układamy również ziemniaki, polewamy je olejem. Kawałki ziemniaków posypujemy solą.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i całość pieczemy przez ok. 25-30 minut. W przypadku gdyby ryba była gotowa wcześniej, wyjmujemy rybę i dopiekamy ziemniaki.
W tym czasie kroimy ogórka. Następnie mieszamy pokrojonego ogórka razem z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Na talerz przekładamy upieczone ziemniaki, kotlety rybne oraz surówkę z ogórka.