Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Chrupiące kotlety rybne

Chrupiące kotlety rybne

Chrupiąca panierka sprawia, że jedzenie staje się atrakcyjniejsze. Dowód? Chrupiące kotlety rybne obtoczone w płatach kukurydzianych. Ciekawa struktura panierki sprawia, że dorsz zyskuje nowy wymiar – a z dodatkiem czerwonej papryki, soli i pieprzu smakuje wprost wybornie. Danie warto uzupełnić surówką z ogórka. W ten sposób dostarczysz organizmowi mnóstwo potrzebnych składników odżywczych. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Chrupiące kotlety rybne
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
31 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
2101 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 dorsza
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
9
łyżek płatków kukurydzianych
36 g
1,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
22 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
2
sztuki ogórka
300 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
0,4
opakowania jogurtu naturalnego
140 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
31 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
2101 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i podgotowujemy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem (czas liczony od zagotowania).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Płatki kukurydziane kruszymy, jajko rozkłócamy w głębokim talerzu.

4

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, następnie obtaczamy w jajku i płatkach kukurydzianych wymieszanych z mąką.

5

Obtoczone kotlety układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Na blaszce układamy również ziemniaki, polewamy je olejem. Kawałki ziemniaków posypujemy solą.

7

Blaszkę wkładamy do piekarnika i całość pieczemy przez ok. 25-30 minut. W przypadku gdyby ryba była gotowa wcześniej, wyjmujemy rybę i dopiekamy ziemniaki.

8

W tym czasie kroimy ogórka. Następnie mieszamy pokrojonego ogórka razem z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

9

Na talerz przekładamy upieczone ziemniaki, kotlety rybne oraz surówkę z ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.