Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym
Znudziły Ci się tradycyjne sałatki? Mamy na to sposób! Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym to świetny wybór, jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący posiłek. Tofu bogate jest w roślinne białko, wapń, żelazo i magnez. Jego połączenie z makaronem ryżowym, marchewką i czerwoną kapustą tworzy pełnowartościowe, oryginalne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
150 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Tofu pieczemy do zezłocenia. Studzimy i kroimy w kostkę.
Marchew i kapustę kroimy w paski.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
Do miski wkładamy: makaron, marchew, kapustę, tofu i sos. Dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.