Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

Znudziły Ci się tradycyjne sałatki? Mamy na to sposób! Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym to świetny wybór, jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący posiłek. Tofu bogate jest w roślinne białko, wapń, żelazo i magnez. Jego połączenie z makaronem ryżowym, marchewką i czerwoną kapustą tworzy pełnowartościowe, oryginalne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chrupiąca sałatka azjatycka z makaronem ryżowym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

449 kcal Kalorie
14 g Białko
7 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
575 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
400 g
 makaronu ryżowego
1
sztuka marchewki
80 g
150 g
 kapusty czerwonej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Sos:

4
łyżki sosu sojowego
40 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

449 kcal Kalorie
14 g Białko
7 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
575 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.

3

Tofu pieczemy do zezłocenia. Studzimy i kroimy w kostkę.

4

Marchew i kapustę kroimy w paski.

5

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.

6

Do miski wkładamy: makaron, marchew, kapustę, tofu i sos. Dokładnie mieszamy.

7

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.