Chowder z kukurydzy

Chowder z kukurydzy

Chowder – brzmi tajemniczo, tak naprawdę jest to jednak rodzaj gęstej zupy, zwykle z dodatkiem mąki i mleka lub śmietanki. Przykładem może być nasz chowder z kukurydzy – sycący, prosty w wykonaniu i po prostu pyszny. Słodka kukurydza idealnie łączy się tu z aromatycznymi przyprawami i wyrazistym serem cheddar. A składniki odżywcze? W takiej zupie znajdziesz moc przeciwutleniaczy, białka i wapnia. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chowder z kukurydzy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

472 kcal Kalorie
29 g Białko
16 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1363 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki oliwy
20 g
200 g
 kurczaka
1
sztuka cebuli
80 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
3
szklanki bulionu
750 g
0,5
szklanki mleka
125 g
2
łyżki mąki pszennej
24 g
1
opakowanie kukurydzy
240 g
4
plastry sera cheddar
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
1
garść kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

472 kcal Kalorie
29 g Białko
16 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1363 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mięso kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor w garnku na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy na osobny talerzyk, oliwę zostawiamy.

2

W tym samym garnku podsmażamy cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion.

3

Gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

4

Mleko mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego się bulionu. Dokładnie mieszamy, aby mąka nie przywarła do dna.

5

Dodajemy kukurydzę i kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.

6

Zupę podajemy posypaną serem cheddar, posiekaną ostrą papryczką i kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.