Chowder z kukurydzy
Chowder – brzmi tajemniczo, tak naprawdę jest to jednak rodzaj gęstej zupy, zwykle z dodatkiem mąki i mleka lub śmietanki. Przykładem może być nasz chowder z kukurydzy – sycący, prosty w wykonaniu i po prostu pyszny. Słodka kukurydza idealnie łączy się tu z aromatycznymi przyprawami i wyrazistym serem cheddar. A składniki odżywcze? W takiej zupie znajdziesz moc przeciwutleniaczy, białka i wapnia. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
200 g
|
kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
3
|
szklanki bulionu
750 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy
240 g
|
4
|
plastry sera cheddar
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor w garnku na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy na osobny talerzyk, oliwę zostawiamy.
W tym samym garnku podsmażamy cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion.
Gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Mleko mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego się bulionu. Dokładnie mieszamy, aby mąka nie przywarła do dna.
Dodajemy kukurydzę i kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy posypaną serem cheddar, posiekaną ostrą papryczką i kolendrą.