Chlebek ziołowy rwany
Chlebek ziołowy rwany – świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Idealny do zamoczenia w oliwie, posmarowania hummusem czy przegryzienia do sałatek lub dań z grilla. Aromatyczny, lekko czosnkowy i chrupiący – przepis na udaną kolację gwarantowany! Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Chlebek: |
|
50
|
łyżek mąki pszennej
600 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
45 g
|
świeżych drożdży
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
1,2
|
szklanki ciepłej wody
300 g
|
Masełko czosnkowo ziołowe: |
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy masło czosnkowo – ziołowe: w misce dokładnie mieszamy: masło, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wszystkie składniki ciasta (mąka, olej, drożdże, cukier, sól i wodę) zagniatamy w misce do uzyskania jednolitej masy. Woda powinna być ciepła (37 – 42 stopni).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm (stolnicę można delikatnie posypać mąką) i kroimy na paski o długości krótszego boku keksówki.
Każdy pasek smarujemy masełkiem czosnkowo ziołowym. Układamy w keksówce ścisło obok siebie. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, tryb góra-dół.
Pieczemy przez około 25 minut.
Podajemy z kawałkami warzyw.