Chleb bananowy

Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 155 ocen)
Chleb bananowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

222 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
72 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
4
sztuki bananów
480 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g
6,7
łyżki mąki owsianej
80 g
5
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
10
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

222 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
72 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Banana kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej i erytrol (można dodać mniej). Blendujemy na gładką masę.

2

Do tej samej miski przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

3

Keksówkę natłuszczamy za pomocą pędzelka lub papieru olejem (możemy wyłożyć papierem do pieczenia) i przelewamy masę bananową.

4

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do180 stopni, tryb góra-dół. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?