
Chleb bananowy
Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki bananów
480 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
6,7
|
łyżki mąki owsianej
80 g
|
5
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Banana kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej i ksylitol. Blendujemy na gładką masę.
Do tej samej miski przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem (możemy wyłożyć papierem do pieczenia) i przelewamy masę bananową.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do180 stopni, tryb góra-dół. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
