Chleb bananowy
Co zrobić z zalegającymi dojrzałymi bananami? Oczywiście chlebek bananowy! Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest bardziej wilgotny i słodszy, jednak każdy powinien go spróbować! Rewelacyjna odmiana zarówno dla standardowego pieczywa, jak i ciasta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
411
kcal
Kalorie
7
g
Białko
13
g
Tłuszcze
72
g
Węglowodany
160
mg
Sód
4
g
Błonnik
Składniki
3
|
sztuki bananów
360 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
12
|
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
|
4
|
łyżki ksylitolu
60 g
|
29
|
łyżek mąki pszennej
350 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
4
|
łyżeczki siemienia lnianego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
411
kcal
Kalorie
7
g
Białko
13
g
Tłuszcze
72
g
Węglowodany
160
mg
Sód
4
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
2
Banany rozgniatamy widelcem.
3
Siemię lniane blendujemy.
4
W misce miksujemy: banana, mleko roślinne i olej.
5
Dodajemy siemię, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon. Miksujemy do połączenia składników.
6
Przekładamy do keksówki. Pieczemy przez 45-55 minut, do „suchego patyczka”.