Chilli z indykiem
Pikantne potrawy są Twoją słabością? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chilli z indykiem! Poza ostrą papryczką chilli znajdziesz tu także całą gamę warzyw i przypraw. A wszystko po to, aby jak najlepiej wydobyć smak głównego bohatera — mielonego mięsa z indyka. To idealna potrawa zwłaszcza na jesienno-zimowe dni — spróbuj, a z pewnością nie będziesz narzekać na chłód!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
600 g
|
batatów
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka żółtej papryki
170 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
480 g
|
4
|
sztuki papryczki chilli
80 g
|
2
|
łyżeczki kuminu
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
szklanki przecieru pomidorowego
500 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę, papryczki, cebulę, czosnek oraz łodygi kolendry drobno kroimy. Bataty kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni (połowa) i dodajemy warzywa, kumin, przesmażamy warzywa około 5-7 minut, następnie przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy mięso z dodatkiem oregano, dodajemy do garnka z warzywami.
Dolewamy przecier pomidorowy i dodajemy odcedzoną kukurydzę.
Dusimy na małym ogniu, aż większość wody odparuje (35-45 minut).
W miseczce mieszamy ze sobą jogurt grecki, posiekane listki kolendry oraz sok z limonki.
Chilli podajemy z jogurtem.