
Chałwowa owsianka z porzeczkami
Znasz zasadę 80/20? Chałwowa owsianka z porzeczkami jest idealnym przykładem jej zastosowania w codziennej zdrowej diecie! Ten przepis na mega wartościowy posiłek to węglowodany złożone (płatki owsiane), białko (mleko, odżywka), tłuszcze (migdały), a do tego dawka pełnych witamin porzeczek. To jednak nie koniec, bo prawdziwym game changerem jest tu dodatek słodkiej chałwy. Dzięki niemu owsianka zyskuje totalnie niepowtarzalne walory smakowe – jednak wciąż odpowiada zasadom zdrowej, zbilansowanej diety. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
10 g
|
płatki migdałów
|
1,5
|
łyżki odżywki białkowej
15 g
|
0,5
|
sztuki chałwy waniliowej
25 g
|
100 g
|
porzeczek czerwonych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki gotujemy w mleku na małym ogniu do miękkości, cały czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę mleka i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie i mieszanie, aż część mleka odparuje i owsianka zgęstnieje. Opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania. Ugotowaną owsiankę pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Płatki możemy również zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na minimum 15-20 minut do namięknięcia.
Do ugotowanych, ostudzonych płatków dodajemy odżywkę białkową oraz płatki migdałów, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Kruszymy lub kroimy chałwę na drobne kawałki i delikatnie mieszamy z owsianką – chałwa powinna się lekko rozprowadzić, ale nie całkowicie rozpuścić.
Wierzch dania dekorujemy owocami.