Chałwowa owsianka z porzeczkami
Znasz zasadę 80/20? Chałwowa owsianka z porzeczkami jest idealnym przykładem jej zastosowania w codziennej zdrowej diecie! Ten przepis na mega wartościowy posiłek to węglowodany złożone (płatki owsiane), białko (mleko, odżywka), tłuszcze (migdały), a do tego dawka pełnych witamin porzeczek. To jednak nie koniec, bo prawdziwym game changerem jest tu dodatek słodkiej chałwy. Dzięki niemu owsianka zyskuje totalnie niepowtarzalne walory smakowe – jednak wciąż odpowiada zasadom zdrowej, zbilansowanej diety. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
10 g
|
płatki migdałów
|
1,5
|
łyżki odżywki białkowej
15 g
|
0,5
|
sztuki chałwy waniliowej
25 g
|
100 g
|
porzeczek czerwonych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki gotujemy na mleku do miękkości, stale mieszając. Opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania. Ugotowaną owsiankę pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Płatki możemy również zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na minimum 15-20 minut do namięknięcia.
Do ugotowanych płatków dodajemy odżywkę białkową oraz płatki migdałów, dokładnie mieszamy.
Chałwę kruszymy lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy do płatków.
Wierzch dania dekorujemy owocami.