Burrito z mięsem i fasolą
Masz ochotę na odrobinę Meksyku na talerzu? Wypróbuj nasz przepis na burrito z ryżem, mięsem, fasolą i kukurydzą! Znajdziesz tu składniki charakterystyczne dla kuchni Ameryki Środkowej — chociażby czerwoną fasolę, kukurydzę i pomidory. Z naszym przepisem nie musisz wychodzić z domu, żeby na chwilę przenieść się do zupełnie innego świata. All inclusive w cenie szybkich zakupów gwarantowane.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
180 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
3
|
garści świeżej kolendry
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
W rondelku na oliwie, dusimy posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso.
Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i pomidory się rozpadną, a całość zgęstnieje. W razie potrzeby dolewamy wody w trakcie gotowania i mieszamy.
Gdy sos jest już prawie gotowy, dodajemy fasolę z puszki, kukurydzę i przyprawiamy całość posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, papryką wędzoną, kminem rzymskim.
Gotowy sos mieszamy z ryżem, następnie wykładamy na placek tortilla i zwijamy. Smacznego!