 
      Burrito bowl z mięsem mielonym
Lubisz burrito? A co powiesz na burrito bowl z mięsem mielonym? To proste danie obiadowe to tak naprawdę miska pełna super produktów, które dostarczą Ci mnóstwa witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. O czym mowa? Cóż, znajdziesz tu, chociażby pełną witaminy C natkę pietruszki, bogate w zdrowe tłuszcze awokado czy czerwoną fasolę, w której kryje się moc żelaza i magnezu. A to jeszcze nie koniec zalet, bo tak podany bowl… po prostu świetnie wygląda. Aż chce się jeść – smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            60 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            125 g 
           | 
               mięsa mielonego z indyka
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka przyprawy gyros
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              ząbek czosnku
             
                6 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              opakowania kukurydzy konserwowej
             
                120 g
               | 
| 
            60 g 
           | 
               fasoli czerwonej konserwowej
             | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki awokado
             
                70 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki pomidorków koktajlowych
             
                80 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki cebuli czerwonej
             
                40 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki ogórka
             
                75 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka natki pietruszki
             
                5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone przyprawiamy gyrosem oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Na sitku odcedzamy fasolę i kukurydzę.
Awokado kroimy w paski, ogórek w plasterki, natomiast pomidorki rozkrajamy na mniejsze części.
Cebulę i natkę pietruszki siekamy.
W misce układamy ryż, mięso mielone, kukurydzę, fasolę pokrojone warzywa i awokado.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        