Burrito bowl z mięsem mielonym
Lubisz burrito? A co powiesz na burrito bowl z mięsem mielonym? To proste danie obiadowe to tak naprawdę miska pełna super produktów, które dostarczą Ci mnóstwa witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. O czym mowa? Cóż, znajdziesz tu, chociażby pełną witaminy C natkę pietruszki, bogate w zdrowe tłuszcze awokado czy czerwoną fasolę, w której kryje się moc żelaza i magnezu. A to jeszcze nie koniec zalet, bo tak podany bowl… po prostu świetnie wygląda. Aż chce się jeść – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
ryżu basmati
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
125 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
60 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
4
|
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone przyprawiamy gyrosem oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Na sitku odcedzamy fasolę i kukurydzę.
Awokado kroimy w paski, ogórek w plasterki, natomiast pomidorki rozkrajamy na mniejsze części.
Cebulę i natkę pietruszki siekamy.
W misce układamy ryż, mięso mielone, kukurydzę, fasolę pokrojone warzywa i awokado.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.