
Burger z tofu
Tradycyjny fast food w zdrowszej, wegetariańskiej wersji? Burger z tofu spełnia wszystkie te kryteria! Mięso zastępuje nam bogate w białko i składniki mineralne tofu, które zmielone z cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, bułką tartą i mąką ziemniaczaną do złudzenia przypomina klasycznego burgera. Nasz przepis zakłada zaserwowanie burgerów w grahamce ze świeżym pomidorem i wyrazistą, lekko pikantną rukolą. Całość dania dopełnia sos na bazie ketchupu i majonezu. To pełnowartościowe danie pełne jest roślinnego białka, wapnia, kwasu foliowego, likopenu i błonnika pokarmowego. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
Burgery: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1,5
|
łyżki skrobii ziemniaczanej
15 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Dodatki: |
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
30 g
|
rukoli
|
1
|
łyżka majonezu
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W misce rozgniatamy tofu. Dodajemy cebulę, czosnek, sos sojowy, skrobię, sól, pieprz i kumin do smaku. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie lepka. Formujemy dwa burgery dociskając je mocno. Wkładamy je do lodówki na 15 minut, żeby masa się ustabilizowała.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Bułki przekrajamy na pół. Smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, burgera, plaster pomidora i przykrywamy drugą połową bułki.