Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Burger z tofu

Burger z tofu

Tradycyjny fast food w zdrowszej, wegetariańskiej wersji? Burger z tofu spełnia wszystkie te kryteria! Mięso zastępuje nam bogate w białko i składniki mineralne tofu, które zmielone z cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, bułką tartą i mąką ziemniaczaną do złudzenia przypomina klasycznego burgera. Nasz przepis zakłada zaserwowanie burgerów w grahamce ze świeżym pomidorem i wyrazistą, lekko pikantną rukolą. Całość dania dopełnia sos na bazie ketchupu i majonezu. To pełnowartościowe danie pełne jest roślinnego białka, wapnia, kwasu foliowego, likopenu i błonnika pokarmowego. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
6,13/5
(z 8 ocen)
Burger z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

522 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
850 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bułek grahamek
140 g

Burgery:

1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
23 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
sztuka cebuli
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Dodatki:

0,5
sztuki pomidora
80 g
30 g
 rukoli
1
łyżka majonezu
25 g
1
łyżka ketchupu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

522 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
850 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

W misce rozgniatamy tofu. Dodajemy cebulę, czosnek, sos sojowy, mąkę. Formujemy dwa burgery.

3

Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

4

Bułki przekrajamy na pół. Smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, burgera, plaster pomidora i przykrywamy drugą połową bułki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.