Burger z tofu
Tradycyjny fast food w zdrowszej, wegetariańskiej wersji? Burger z tofu spełnia wszystkie te kryteria! Mięso zastępuje nam bogate w białko i składniki mineralne tofu, które zmielone z cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, bułką tartą i mąką ziemniaczaną do złudzenia przypomina klasycznego burgera. Nasz przepis zakłada zaserwowanie burgerów w grahamce ze świeżym pomidorem i wyrazistą, lekko pikantną rukolą. Całość dania dopełnia sos na bazie ketchupu i majonezu. To pełnowartościowe danie pełne jest roślinnego białka, wapnia, kwasu foliowego, likopenu i błonnika pokarmowego. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
Burgery: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
23 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Dodatki: |
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
30 g
|
rukoli
|
1
|
łyżka majonezu
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W misce rozgniatamy tofu. Dodajemy cebulę, czosnek, sos sojowy, mąkę. Formujemy dwa burgery.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Bułki przekrajamy na pół. Smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, burgera, plaster pomidora i przykrywamy drugą połową bułki.