Burger wołowy z pikantną salsą
Lubisz wyraziste, ostre smaki? Nasz burger wołowy z pikantną salsą jest właśnie dla Ciebie! Klasyczny smak wołowiny idealnie łączy się z sosem na bazie jogurtu, musztardy, ketchupu i konserwowego ogórka, tworząc połączenie rodem z najlepszej, amerykańskiej restauracji. Prawdziwą gwiazdą jest tu jednak dodająca pikanterii pomidorowa salsa z kolendrą i gorącą niczym pustynne słońce papryczką chilli. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułki grahamki
140 g
|
150 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
10 g
|
mieszanki sałat
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy 2 kule, spłaszczamy do ok 1 cm.
Robimy salsę – pomidora, cebulę, chili kroimy w drobną kostkę podobnej wielkości. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Korniszona kroimy w drobną kostkę, łączymy z jogurtem, musztardą i keczupem. Doprawiamy pieprzem.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 8 min (co 2 min przekręcamy).
Dolną część bułki smarujemy sosem, nakładamy mięso, salsę i przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!