Burger wołowy z pikantną salsą

Burger wołowy z pikantną salsą

Lubisz wyraziste, ostre smaki? Nasz burger wołowy z pikantną salsą jest właśnie dla Ciebie! Klasyczny smak wołowiny idealnie łączy się z sosem na bazie jogurtu, musztardy, ketchupu i konserwowego ogórka, tworząc połączenie rodem z najlepszej, amerykańskiej restauracji. Prawdziwą gwiazdą jest tu jednak dodająca pikanterii pomidorowa salsa z kolendrą i gorącą niczym pustynne słońce papryczką chilli. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 5 ocen)
Burger wołowy z pikantną salsą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

424 kcal Kalorie
21 g Białko
17 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
682 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bułki grahamki
140 g
150 g
 mięsa mielonego wołowego
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
1
garść kolendry
4 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
1
sztuka ogórka konserwowego
50 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka ketchupu
20 g
10 g
 mieszanki sałat
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

424 kcal Kalorie
21 g Białko
17 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
682 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy 2 kule, spłaszczamy do ok 1 cm.

2

Robimy salsę – pomidora, cebulę, chili kroimy w drobną kostkę podobnej wielkości. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

3

Korniszona kroimy w drobną kostkę, łączymy z jogurtem, musztardą i keczupem. Doprawiamy pieprzem.

4

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 8 min (co 2 min przekręcamy).

5

Dolną część bułki smarujemy sosem, nakładamy mięso, salsę i przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.