Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą

Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą

Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą to przepis idealny na lekki, pełnowartościowy obiad lub kolację. Połączenie kaszy bulgur ze słodkimi burakami, słoną fetą, liśćmi szpinaku i chrupiącą ciecierzycą tworzy prostą, ale zaskakującą kombinację smakową. Danie pełne jest roślinnego białka, żelaza, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

529 kcal Kalorie
23 g Białko
19 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1027 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 kaszy bulgur
2
sztuki ugotowanych buraków
200 g
200 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
100 g
 szpinaku
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
30 g
 pestek dyni
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

529 kcal Kalorie
23 g Białko
19 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1027 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Ugotowane lub upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.

3

W dużej misce umieszczamy przestudzoną kaszę. Dodajemy pokrojone buraki, ciecierzycę, posiekaną cebulę oraz szpinak. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.

4

Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz pestki dyni. Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.

5

Myjemy natkę pietruszki i drobno siekamy. Gotową sałatkę posypujemy świeżą natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera