
Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą
Bulgur z burakami, fetą i ciecierzycą to przepis idealny na lekki, pełnowartościowy obiad lub kolację. Połączenie kaszy bulgur ze słodkimi burakami, słoną fetą, liśćmi szpinaku i chrupiącą ciecierzycą tworzy prostą, ale zaskakującą kombinację smakową. Danie pełne jest roślinnego białka, żelaza, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie


Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
kaszy bulgur
|
2
|
sztuki ugotowanych buraków
200 g
|
200 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
100 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
30 g
|
pestek dyni
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane lub upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
W dużej misce umieszczamy przestudzoną kaszę. Dodajemy pokrojone buraki, ciecierzycę, posiekaną cebulę oraz szpinak. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.
Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz pestki dyni. Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Myjemy natkę pietruszki i drobno siekamy. Gotową sałatkę posypujemy świeżą natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.