Budyń waniliowy z sosem malinowym
Czy wiesz, że eliminując z diety mleko i jego przetwory, nie musisz rezygnować z klasycznego deseru mlecznego, jakim jest budyń? Żeby się o tym przekonać, koniecznie wypróbuj nasz przepis na budyń waniliowy na mleku roślinnym z sosem malinowym! Przygotowany według poniższych wskazówek deser, idealnie sprawdzi się jako wegański podwieczorek, którego smak właściwie nie różni się od znanego nam z dzieciństwa smaku budyniu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki mleka roślinnego
500 g
|
4
|
łyżki mąki ziemniaczanej
40 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
210 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy mleko roślinne, ekstrakt waniliowy, erytrol i całość gotujemy.
Do gotującego się mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 50 ml wody. W trakcie dodawania mąki całość dynamicznie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia.
Gotową gładką masę przelewamy do miseczki.
Nagrzewamy rondel, wrzucamy do niego maliny, wlewamy trochę wody i całość gotujemy. Rozgotowane maliny miksujemy (zmiksowane maliny możemy przetrzeć na sitku, aby pozbyć się pestek).
Budyń polewamy sosem malinowym.