Budyń jaglany z prażonymi owocami
Budyń jaglany to prawdziwy hit ostatnich lat – i nic dziwnego! W porównaniu do klasycznego budyniu ma bardziej wyrazisty smak i przede wszystkim, więcej składników odżywczych. Znajdziesz tu bowiem solidną dawkę żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B. A jeśli masz ochotę dodatkowo podkręcić smak tego zdrowego deseru, koniecznie wypróbuj nasz budyń jaglany z prażonymi owocami. Jego sekret? Tkwi w dodatku waniliowego puddingu i prażonych jabłek. Pyszne wrażenia smakowe gwarantowane – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie puddingu proteinowego
180 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na mleku do miękkości według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę blendujemy z puddingiem na gładką masę. Przekładamy do miseczki.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka przekładamy jabłko, erytrol i cynamon. Wszystko prażymy na średnim ogniu, aż owoce zmiękną.
Uprażone owoce przekładamy na budyń jaglany.