
Budyń jaglany
Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
kaszy jaglanej
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
30 g
|
rodzynek
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy kilkukrotnie w ciepłej wodzie.
Do rondelka wlewamy połowę mleka i ok. 1/3 szklanki wody. Dodajemy kaszę i całość zagotowujemy.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20–25 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Jeśli płyn odparuje wcześniej, dolewamy stopniowo odrobinę ciepłej wody – jednak uważamy, kasza powinna być bardzo gęsta. Pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
Gotową kaszę przekładamy do miski, dodajemy stopniowo pozostałą część mleka i blendujemy na gładki budyń. Jeśli konsystencja mimo dodania całej ilości mleka jest zbyt gęsta, wlewany stopniowo letnią wodę do uzyskania preferowanej gęstości.
Budyń opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Jabłko kroimy na mniejsze kawałki.
Gotowy budyń przekładamy do miski, dodajemy orzechy włoskie, rodzynki i dekorujemy owocami.
Pyszny budyń jaglany poleca się również na diecie
Lubisz budyń, ale szukasz go w nieco zdrowszym wydaniu? Mamy dla Ciebie łatwy przepis na budyń jaglany, który ma 11 gramów białka i 7 gramów błonnika. To przepis szybki do wykonania, a do tego sycący. Dodatkowo z łatwością możemy do niego dodać różnego rodzaju owoce i orzechy, aby jeszcze zwiększyć ilość błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Idealny pomysł na coś słodkiego? Tak uważamy!
Budyń jaglany bez zbędnego cukru
Ten budyń jaglany to także pomysł na deser bez cukru. Słodkości nadaje jedynie erytrytol, a także jabłko, rodzynki i mleko roślinne. Całość tworzy idealnie zbalansowaną, gładką konsystencję, od której wprost nie można się oderwać! Koniecznie zapisz ten przepis, bo jesteśmy pewni, że chętnie do niego wrócisz.