Budyń jaglany

Budyń jaglany

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Budyń jaglany
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

559 kcal Kalorie
11 g Białko
16 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
90 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
60 g
 kaszy jaglanej
0,5
sztuki jabłka
75 g
30 g
 rodzynek
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
20 g
 orzechów włoskich
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

559 kcal Kalorie
11 g Białko
16 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
90 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy kilkukrotnie w ciepłej wodzie.

2

Do rondelka wlewamy połowę mleka i ok. 1/3 szklanki wody. Dodajemy kaszę i całość zagotowujemy.

3

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20–25 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Jeśli płyn odparuje wcześniej, dolewamy stopniowo odrobinę ciepłej wody – jednak uważamy, kasza powinna być bardzo gęsta. Pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

4

Gotową kaszę przekładamy do miski, dodajemy stopniowo pozostałą część mleka i blendujemy na gładki budyń. Jeśli konsystencja mimo dodania całej ilości mleka jest zbyt gęsta, wlewany stopniowo letnią wodę do uzyskania preferowanej gęstości.

5

Budyń opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania.

6

Jabłko kroimy na mniejsze kawałki.

7

Gotowy budyń przekładamy do miski, dodajemy orzechy włoskie, rodzynki i dekorujemy owocami.

Pyszny budyń jaglany poleca się również na diecie

Lubisz budyń, ale szukasz go w nieco zdrowszym wydaniu? Mamy dla Ciebie łatwy przepis na budyń jaglany, który ma 11 gramów białka i 7 gramów błonnika. To przepis szybki do wykonania, a do tego sycący. Dodatkowo z łatwością możemy do niego dodać różnego rodzaju owoce i orzechy, aby jeszcze zwiększyć ilość błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Idealny pomysł na coś słodkiego? Tak uważamy!

Budyń jaglany bez zbędnego cukru

Ten budyń jaglany to także pomysł na deser bez cukru. Słodkości nadaje jedynie erytrytol, a także jabłko, rodzynki i mleko roślinne. Całość tworzy idealnie zbalansowaną, gładką konsystencję, od której wprost nie można się oderwać! Koniecznie zapisz ten przepis, bo jesteśmy pewni, że chętnie do niego wrócisz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.