Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Brownie z fasoli z wiśniami i bananem

Brownie z fasoli z wiśniami i bananem

Czy wiesz, że fasola to idealny dodatek do deserów? Naprawdę! A nasze brownie z fasoli z wiśniami i bananem jest na to dowodem. Takie ciasto jest nie tylko pożywne i pyszne, ale także w 100% wegańskie — i perfekcyjne dla osób będących na diecie. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,93/5
(z 59 ocen)
Brownie z fasoli z wiśniami i bananem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

209 kcal Kalorie
5 g Białko
10 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
151 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
6,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
8
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
240 g
 fasoli czerwonej konserwowej
4
łyżki kakao
40 g
2
łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
10 g
0,5
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
150 g
 wiśni
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,4
szklanki mleka roślinnego
100 g
1
sztuka banana
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
15
łyżeczek erytrol
75 g
1,5
łyżeczki cynamonu
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

209 kcal Kalorie
5 g Białko
10 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
151 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (funkcja góra-dół). Formę o wymiarach około 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Siemię lniane zalewamy w proporcji 1:4 gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok do napęcznienia.

2

W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, erytrytol, cynamon, proszek do pieczenia, sól.

3

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

4

Fasolę z puszki odcedzamy na sicie i bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż zniknie cała piana.

5

Do kielicha blendera lub malaksera wkładamy: opłukaną fasolę, bardzo dojrzałego obranego banana, mleko roślinne, olej, napęczniałe siemię lniane, ekstrakt waniliowy oraz lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na idealnie gładką, kremową masę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.

6

Gładką masę fasolową przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko szpatułką tylko do połączenia się składników.

7

Do ciasta dodajemy wydrylowane wiśnie (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej) i delikatnie mieszamy, aby równomiernie się rozłożyły.

8

Masę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem – powinien wyjść wilgotny, z przyklejonymi okruszkami, ale nie oblany surowym ciastem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera