Brownie z fasoli z wiśniami i bananem
Czy wiesz, że fasola to idealny dodatek do deserów? Naprawdę! A nasze brownie z fasoli z wiśniami i bananem jest na to dowodem. Takie ciasto jest nie tylko pożywne i pyszne, ale także w 100% wegańskie — i perfekcyjne dla osób będących na diecie. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
6,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
|
4
|
łyżki kakao
40 g
|
|
2
|
łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
10 g
|
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
|
150 g
|
wiśni
|
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
15
|
łyżeczek erytrol
75 g
|
|
1,5
|
łyżeczki cynamonu
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (funkcja góra-dół). Formę o wymiarach około 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Siemię lniane zalewamy w proporcji 1:4 gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok do napęcznienia.
W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, erytrytol, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Fasolę z puszki odcedzamy na sicie i bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż zniknie cała piana.
Do kielicha blendera lub malaksera wkładamy: opłukaną fasolę, bardzo dojrzałego obranego banana, mleko roślinne, olej, napęczniałe siemię lniane, ekstrakt waniliowy oraz lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na idealnie gładką, kremową masę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.
Gładką masę fasolową przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko szpatułką tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodajemy wydrylowane wiśnie (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej) i delikatnie mieszamy, aby równomiernie się rozłożyły.
Masę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem – powinien wyjść wilgotny, z przyklejonymi okruszkami, ale nie oblany surowym ciastem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.