Brownie z fasoli z wiśniami i bananem
Czy wiesz, że fasola to idealny dodatek do deserów? Naprawdę! A nasze brownie z fasoli z wiśniami i bananem jest na to dowodem. Takie ciasto jest nie tylko pożywne i pyszne, ale także w 100% wegańskie — i perfekcyjne dla osób będących na diecie. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
2
|
łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
10 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
300 g
|
wiśni
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
15
|
łyżeczek erytrol
75 g
|
1,5
|
łyżeczki cynamonu
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kakao, cynamon i erytrol mieszamy w misce.
Siemię lniane zalewamy 50 ml wrzącej wody.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, fasolę odcedzamy, dodajemy mleko, olej, siemię, rozpuszczoną czekoladę, banana i całość blendujemy.
Łączymy składniki suche i mokre.
Ciasto wykładamy na blaszkę 20×20.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra-dół przez 30 minut.
Na gotowe, ostudzone ciasto układamy wiśnie (można wiśnie podgrzać z rondelku z odrobiną wody, aż rozpadną się na mus i podać z musem).