Brownie z fasoli z bananem i malinami
Czekoladowe ciasto na diecie? Z nami to możliwe, a poniższy przepis na brownie z fasoli z bananem i malinami jest na to dowodem! Słodki smak banana idealnie łączy się z kwaskowatymi malinami i gorzkim kakao, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków, zaś dodatek fasoli pozwala zwiększyć ilość białka oraz błonnika pokarmowego w przygotowanym według poniższych wskazówek deserze. Jest to świetna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dzieci – spróbuj, a z pewnością zagości ona w Twoim jadłospisie na dłużej!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
|
240 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
1
|
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
15
|
łyżeczek erytrolu
75 g
|
Do podania: |
|
250 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, erytrol i szczyptę soli.
Siemię lniane zalewamy 50 ml wrzącej wody.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Fasolę odcedzamy. Dodajemy mleko, olej, siemię lniane, rozpuszczoną czekoladę, banana i całość blendujemy.
Łączymy składniki suche i mokre.
Przygotowaną masę wykładamy na blachę 20×20 cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, w trybie góra dół.
Na gotowe, ostudzone ciasto układamy maliny (można maliny podgrzać z rondelku z odrobiną wody, aż rozpadną się na mus i podać z musem).