
Bowl z komosą i pieczonymi warzywami
Lekkostrawny obiad na bazie superfoods to świetne rozwiązanie dla wrażliwego układu pokarmowego – i mega dawka wartościowych składników odżywczych. Dowód? Nasz przepis na bowl z komosą i pieczonymi warzywami! Ten prosty posiłek to moc żelaza, magnezu, beta-karotenu, folianów, a także białka i zdrowych tłuszczów zamknięta w kolorowym daniu. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
komosy ryżowej
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, ustawiamy tryb góra-dół lub 180°C w termoobiegu.
Marchew oraz cukinię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość możemy opcjonalnie posypać solą oraz ziołami prowansalskimi według własnego uznania.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Kurczaka przekładamy na tę samą blaszkę do pieczenia.
Całość pieczemy przez ok. 20-25 minut do momentu aż warzywa się zrumienią i zmiękną. Mięso w razie potrzeby wyjmujemy wcześniej, gdyby za mocno się przypiekało. Nacinamy kurczaka i sprawdzamy, czy kolor mięsa jest jasny.
Składniki sosu mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Kroimy kurczaka na kawałki, układamy go w misce razem z komosą, pieczonymi warzywami i polewamy sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.