Bowl BBQ z kurczakiem i batatem
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batatów
|
175 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżeczki sosu barbecue
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i pozostawiamy na ok. 30 minut, by naszło przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, tryb termoobieg.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy mięso i całość skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 25-30 minut do zmięknięcia i zezłocenia batatów. Uważamy na mięso, w razie potrzeby po ok. 15-20 minutach wykonujemy nacięcie i jeśli mięso w środku jest jasne, wyjmujemy je wcześniej z piekarnika.
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski lub kostkę, według uznania. Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Upieczonego kurczaka kroimy w paski.
W dużej misce układamy bataty, kurczaka, paprykę oraz fasolę. Na koniec polewamy wszystko sosem barbecue, według własnego smaku.