Bigos z kurczaka i puree ziemniaczane
Bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – czy da się jednak przygotować je w wersji dietetycznej? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak! Poniższy przepis na bigos z kurczaka i puree ziemniaczane łączy w sobie to, co w tej potrawie najlepsze, czyli niezwykle bogatą w składniki odżywcze białą kapustę z delikatnym mięsem z kurczaka, warzywami i idealną mieszankę przypraw. Tak podany bigos zachwyci zarówno fanów tradycyjnej kuchni polskiej, jak i tych, którzy nie przepadają za jej bardziej kaloryczną odsłoną.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2000 g
|
kapusty
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
5
|
sztuk pomidorów
800 g
|
2
|
sztuki cebuli
220 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
łyżeczki kminku
3 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1,5
|
szklanki wody
375 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy w paski, cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę przez 2 minuty, dodajemy czosnek i kapustę. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Pomidory oraz pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, posiekany koperek. Gotujemy przez 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy.
Ziemniaki tłuczemy i podajemy z bigosem.