Białe chilli z kurczakiem
Dania jednogarnkowe to przepis na prosty posiłek, po którym nie musisz myć przysłowiowych „garów”. To także okazja, by spróbować czegoś naprawdę pysznego i pożywnego. Dowód? Świetnym pomysłem na jednogarnkowy obiad jest na przykład białe chili z kurczakiem. Delikatne mięso drobiowe łączy się tu z sycącą fasolą, cebulą, ostrą papryczką i aromatycznymi przyprawami. Całość dostarcza mocy białka, błonnika, polifenoli, żelaza, magnezu i cynku. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
sztuki papryczki chili czerwonej lub zielonej
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
100 g
|
fasoli białej konserwowej
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
4
|
łyżki śmietany 18%
100 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli drobno siekamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso i smażymy całość przez 2-3 minuty.
Zawartość garnka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pod częściowym przykryciem gotujemy przez ok. 15 minut.
Po tym czasie do garnka dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, energicznie mieszamy i powtarzamy czynność. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotowe danie przekładamy do miski lub głębokiego talerza i podajemy z pieczywem. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.