Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami
Orzeźwiająca, ale sycąca. Prosta w wykonaniu, ale jak z najlepszej restauracji. Taka właśnie jest nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami! Czyli niepowtarzalna kompozycja smaków, w której główne role odgrywają delikatne w smaku krewetki i pełna witamin fasolka szparagowa. I to nie koniec kulinarnych gwiazd, bo znajdziesz tu jeszcze wyraziste curry i aromatyczną kolendrę. Koniecznie wypróbuj!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               makaronu ryżowego
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               fasolki szparagowej
             
                       | 
          
| 
           
            125 g 
           
         | 
        
           
               krewetek
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka curry
             
                          
                4 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              garści kolendry świeżej
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              szklanki bulionu warzywnego
             
                          
                375 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Fasolkę szparagową oczyszczamy i kroimy na połówki (jeśli używamy mrożonej, nie rozmrażamy – dodajemy bezpośrednio do zupy).
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy marchewkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.
Dodajemy curry i smażymy przez 30 sekund, aż przyprawa uwolni aromat.
Wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 8-10 minut.
Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut – warzywa powinny być miękkie, ale jędrne.
W tym czasie krewetki skrapiamy sokiem z limonki i lekko oprószamy solą. Podsmażamy je na osobnej patelni (1-2 minuty z każdej strony) lub wrzucamy do gorącej zupy tuż przed końcem gotowania i gotujemy nie dłużej niż 2 minuty – mają się tylko ściąć i nabrać koloru.
Gotową zupę podajemy z makaronem. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.