Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami

Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami

Orzeźwiająca, ale sycąca. Prosta w wykonaniu, ale jak z najlepszej restauracji. Taka właśnie jest nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami! Czyli niepowtarzalna kompozycja smaków, w której główne role odgrywają delikatne w smaku krewetki i pełna witamin fasolka szparagowa. I to nie koniec kulinarnych gwiazd, bo znajdziesz tu jeszcze wyraziste curry i aromatyczną kolendrę. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 4 ocen)
Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
13 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1719 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 makaronu ryżowego
1
sztuka marchewki
80 g
200 g
 fasolki szparagowej
125 g
 krewetek
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
13 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1719 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Fasolkę szparagową oczyszczamy i kroimy na połówki (jeśli używamy mrożonej, nie rozmrażamy – dodajemy bezpośrednio do zupy).

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy marchewkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.

4

Dodajemy curry i smażymy przez 30 sekund, aż przyprawa uwolni aromat.

5

Wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 8-10 minut.

6

Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut – warzywa powinny być miękkie, ale jędrne.

7

W tym czasie krewetki skrapiamy sokiem z limonki i lekko oprószamy solą. Podsmażamy je na osobnej patelni (1-2 minuty z każdej strony) lub wrzucamy do gorącej zupy tuż przed końcem gotowania i gotujemy nie dłużej niż 2 minuty – mają się tylko ściąć i nabrać koloru.

8

Gotową zupę podajemy z makaronem. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera