Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami
Orzeźwiająca, ale sycąca. Prosta w wykonaniu, ale jak z najlepszej restauracji. Taka właśnie jest nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami! Czyli niepowtarzalna kompozycja smaków, w której główne role odgrywają delikatne w smaku krewetki i pełna witamin fasolka szparagowa. I to nie koniec kulinarnych gwiazd, bo znajdziesz tu jeszcze wyraziste curry i aromatyczną kolendrę. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
125 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy krewetki przez ok. 5 minut. Dodajemy marchew i podsmażamy kolejne 2 minuty.
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy curry oraz sól, dokładnie mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).
W tym czasie obcinamy końcówki z fasolki szparagowej i przecinamy ją na połówki (w przypadku użycia fasolki szparagowej mrożonej, pomijamy ten punkt).
Do gotującej się zupy dodajemy fasolkę szparagową i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut od ponownego zagotowania.
W misce umieszczamy makaron i zalewamy go przygotowaną zupą. Danie posypujemy posiekaną kolendrą.