Azjatycka zupa z makaronem ryżowym
Z jakimi smakami kojarzy Ci się kuchnia Azji? Delikatne mleczko kokosowe, wyrazisty imbir, charakterystyczna kolendra, a może słony sos rybny? Nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym idealnie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze w kuchni tego niezwykłego regionu, stanowiąc jednocześnie świetną propozycję na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj, a poczujesz się jak w najlepszej azjatyckiej restauracji!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego light
400 g
|
400 g
|
mięsa wołowego rostbef
|
2
|
plastry imbiru (4 cm)
10 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
|
8
|
łyżek soku z cytryny
48 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu rybnego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Blendujemy: imbir, kolendrę, skórkę z cytryny, chilli, sól oraz olej.
Zblendowaną pastę podsmażamy w rondelku. Dodajemy cynamon, drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę i cebulę, całość podsmażamy 3 minuty, dodajemy mleczko kokosowe oraz bulion, wszystko gotujemy.
Wołowinę kroimy w cienkie paski i dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze przez 6 minut, dodajemy sos rybny i sojowy. Doprawiamy solą.
Zupę podajemy z makaronem ryżowym. Smacznego!