Arancini z mozzarellą i miksem sałat

Skusisz się na sycylijskie kulki ryżowe? Jeśli nadal jest Ci obca ta potrawa, to koniecznie musisz to nadrobić! Arancini z mozzarellą i miksem sałat z pewnością umili Twoje popołudnie swoim pysznym smakiem i zapachem.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Arancini z mozzarellą i miksem sałat
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
24 g Białko
19 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
171 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
porcja ryżu basmati
100 g
1
sztuka ser mozzarella
120 g
1
sztuka jajka kurzego
55 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
sztuki cukinii
90 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
2,5
garści miksu sałat
62 g
3
łyżki bułki tartej
30 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
24 g Białko
19 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
171 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu.

2

Paprykę, cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż wszystko zmięknie.

3

Do ugotowanego ryżu dodajemy uduszone warzywa, pokrojoną mozzarellę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy.

4

Z gotowej masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

5

Upieczone kotleciki podajemy na miksie sałat z pomidorkami cherry.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?