Arancini z mozzarellą i miksem sałat
Skusisz się na sycylijskie kulki ryżowe? Jeśli nadal jest Ci obca ta potrawa, to koniecznie musisz to nadrobić! Arancini z mozzarellą i miksem sałat z pewnością umili Twoje popołudnie swoim pysznym smakiem i zapachem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ser mozzarella
120 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
60 g
|
miksu sałat
|
3
|
łyżki bułki tartej
30 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu.
Paprykę, cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż wszystko zmięknie.
Do ugotowanego ryżu dodajemy uduszone warzywa, pokrojoną mozzarellę, natkę pietruszki i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Upieczone kotleciki podajemy z miksem sałat z pomidorkami. Smacznego!