Arancini z mozzarellą i miksem sałat

Arancini z mozzarellą i miksem sałat

Skusisz się na sycylijskie kulki ryżowe? Jeśli nadal jest Ci obca ta potrawa, to koniecznie musisz to nadrobić! Arancini z mozzarellą i miksem sałat z pewnością umili Twoje popołudnie swoim pysznym smakiem i zapachem.

30 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Arancini z mozzarellą i miksem sałat
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

560 kcal Kalorie
24 g Białko
20 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
197 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka ser mozzarella
120 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
60 g
 miksu sałat
3
łyżki bułki tartej
30 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

560 kcal Kalorie
24 g Białko
20 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
197 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu.

2

Paprykę, cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż wszystko zmięknie.

3

Do ugotowanego ryżu dodajemy uduszone warzywa, pokrojoną mozzarellę, natkę pietruszki i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy.

4

Z gotowej masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

5

Upieczone kotleciki podajemy z miksem sałat z pomidorkami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.