Leki na odchudzanie a pomoc dietetyka. Dlaczego warto?
Kluczowe wnioski
- Wsparcie dietetyczne podczas stosowania leków na odchudzanie pomaga zapobiegać niedoborom żywieniowym i utracie nadmiernej masy mięśniowej, łagodzi skutki uboczne stosowania leków, a także redukuje ryzyko efektu jojo.

Co znajdziesz w artykule:
- Wsparcie dietetyczne
- ✔️ 1. Indywidualny plan żywieniowy
- ✔️ 2. Zapobieganie niedoborom witamin i składników mineralnych
- ✔️ 3. Zapobieganie nadmiernej utracie masy mięśniowej
- ✔️ 4. Łagodzenie skutków ubocznych leków
- ✔️ 5. Zmiana nawyków i redukcja ryzyka efektu jojo
- Pomoc dietetyka Respo przy stosowaniu farmakoterapii
Wsparcie dietetyczne
Leki na odchudzanie mogą stanowić ważny i skuteczny element wsparcia redukcji masy ciała. Trzeba jednak pamiętać, aby ich stosowanie łączyć z opieką dietetyka, który pomaga w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, istotnych, by efekty redukcji były trwałe.
Co więcej, pomoc dietetyka jest kluczowa dla zapobiegania niedoborom żywieniowym mogącym pojawić się w trakcie terapii lekami na odchudzanie.
✔️ 1. Indywidualny plan żywieniowy
Leki na odchudzanie, a konkretnie – niezwykle popularne w ostatnim czasie analogi GLP-1 – powodują zmniejszenie apetytu i, co za tym idzie – często znaczącą redukcję liczby spożywanych kalorii.
Nie oznacza to jednak, że dieta nie ma w tym czasie żadnego znaczenia.
Wręcz przeciwnie!
Zmniejszona wielkość porcji i kaloryczność diety to bowiem duże wyzwanie, jeśli chodzi o planowanie diety tak, aby była pełnowartościowa, a jednocześnie odpowiadała indywidualnym potrzebom i preferencjom pacjenta.
Właśnie tutaj na scenie pojawia się dietetyk i dopasowany do potrzeb plan żywieniowy.
To przede wszystkim pomoc w takim uporządkowaniu diety, by brała pod uwagę nasz zmniejszony apetyt, dostarczała wszystkich składników odżywczych, a jednocześnie była dopasowana do naszego gustu kulinarnego i stanu zdrowia.
To dość skomplikowana układanka, którą czasem trudno rozwiązać bez pomocy specjalisty.
Dobry dietetyk układa plan żywieniowy, biorąc pod uwagę m.in. takie aspekty jak:
- stan zdrowia, czyli np. to czy chorujemy na nadciśnienie, mamy insulinooporność, czy może Hashimoto,
- przyjmowane leki i suplementy diety (w końcu niektóre z nich mogą wchodzić w interakcje z żywnością),
- objawy ze strony przewodu pokarmowego, np. nudności, biegunki, zaparcia,
- alergie i nietolerancje pokarmowe,
- gust kulinarny, produkty lubiane i nielubiane,
- plan dnia,
- umiejętności kulinarne,
- czas, jaki możemy poświęcić na gotowanie,
- budżet.
Ułożenie diety uwzględniającej wszystkie powyższe czynniki jest trudne, a staje się jeszcze trudniejsze, gdy dochodzi zmienna pod postacią leków na odchudzanie i zmniejszonego apetytu.
Właśnie dlatego warto skorzystać z pomocy specjalisty, który pomoże w uporządkowaniu naszego planu żywieniowego.
✔️ 2. Zapobieganie niedoborom witamin i składników mineralnych
Zmniejszone spożycie kalorii zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych i ich konsekwencji, m.in. obniżenia odporności, wypadania włosów, przewlekłego zmęczenia, anemii, czy też gorszego gojenia się ran.
Badania wskazują, że osoby stosujące analogi GLP-1 są szczególnie narażone na niedobory takich składników jak:
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- witamina C,
- witamina B12,
- kwas foliowy,
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) [1].
Dieta powinna być więc ułożona w taki sposób, by w jak najmniejszej porcji uwzględniała jak najwięcej substancji odżywczych.
Nie ma tu miejsca na puste kalorie i produkty bez żadnej wartości, a rolą dietetyka jest upewnienie się, że dopasowany do potrzeb plan żywieniowy uwzględnia odpowiednie ilości wszystkich witamin oraz składników mineralnych.
Pomoc specjalisty jest tu kluczową kwestią, pomagającą w zapobieganiu negatywnym efektom zdrowotnym związanym z niedoborami żywieniowymi.

✔️ 3. Zapobieganie nadmiernej utracie masy mięśniowej
Utrata tkanki mięśniowej to częsty efekt uboczny stosowania leków na odchudzanie, związany ze zbyt niskim spożyciem białka i brakiem odpowiednio dobranej aktywności fizycznej.
Efekt?
Osłabienie, zmniejszenie podstawowej przemiany materii (potocznie mówiąc: tempa metabolizmu), a także, pośrednio: mniej sił na aktywność fizyczną, czyli większe ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.
Takie właśnie mogą być konsekwencje braku opieki dietetyka w trakcie terapii lekami na odchudzanie.
Rolą specjalisty jest w tej sytuacji ułożenie planu żywieniowego uwzględniającego odpowiednie spożycie białka wynoszące 15-18% energii diety.
Choć badania wskazują, że korzystne może być 1,2-2 g na 1 kilogram skorygowanej masy ciała, zależy to jednak od stanu zdrowia i stylu życia pacjenta (skorygowana masa ciała to wartość pośrednia między aktualną a należną masą ciała wykorzystywana, chociażby do obliczania zapotrzebowania na białko u osób z nadwagą lub otyłością.). Białko powinno znaleźć się we wszystkich posiłkach [2,5,6].
Co więcej, dietetyk (w porozumieniu z fizjoterapeutą lub trenerem) może również udzielić porad dotyczących aktywności fizycznej, ze szczególnym skupieniem na treningu siłowym.
Badania wskazują bowiem, że samo spożycie białka to nie wszystko, a dla zachowania masy mięśniowej istotne są także ćwiczenia siłowe [3].

✔️ 4. Łagodzenie skutków ubocznych leków
Biegunka, zaparcia, nudności, wymioty – analogi GLP-1 to ryzyko efektów ubocznych, głównie związanych z układem pokarmowym.
Oczywiście w tej sytuacji należy zwrócić się o pomoc do lekarza, który może np. zapisać nam leki przeciwwymiotne. Trzeba jednak pamiętać, że w takich okolicznościach często konieczne są także modyfikacje diety, a to jest już domeną dietetyka.
Przykładowo w przypadku zaparć, dietetyk edytuje nasz jadłospis tak, by zawierał więcej płynów oraz błonnika pokarmowego [1].
✔️ 5. Zmiana nawyków i redukcja ryzyka efektu jojo
Badania wskazują, że osoby stosujące leki na odchudzanie zwykle „odzyskują” aż ⅔ utraconej masy ciała po zaprzestaniu terapii [4].
Innymi słowy: pojawia się u nich tzw. efekt jojo. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest powrót „standardowego” apetytu i co za tym idzie, zwiększenie ilości spożywanych kalorii.
Skutki zaprzestania stosowania analogów GLP-1 można jednak niwelować, wcześniej musimy się jednak nauczyć zasad zdrowego odżywiania i stylu życia uwzględniającego, chociażby zwiększoną aktywność fizyczną.
Po raz kolejny nieoceniona jest tu więc rola dietetyka i planu żywieniowego, który w trakcie terapii lekami na odchudzanie, bazuje na zasadach zdrowego żywienia i uczy nas, jak jeść zdrowo.
Dzięki temu, po zakończeniu stosowania leków nie wracamy do starych, złych nawyków i wysokoprzetworzonej, wysokokalorycznej żywności, a kontynuujemy stosowanie diety bogatej w warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża czy zdrowe źródła białka.
Efekt?
Lepsza kontrola masy ciała i mniejsze ryzyko efektu jojo, czyli dużo większa długoterminowa skuteczność terapii.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Pomoc dietetyka Respo przy stosowaniu farmakoterapii
Opieka dietetyczna to kluczowy, choć często pomijany element terapii lekami na odchudzanie.
A to przecież dzięki odpowiednio dobranemu planowi żywieniowemu zmniejsza się ryzyko niedoborów pokarmowych, utraty masy mięśniowej, a wzrasta – szansa na długoterminowe utrzymanie zredukowanej masy ciała.
Właśnie dlatego warto skorzystać z pomocy specjalisty w ramach diety online z Centrum Respo.
Respo to bowiem jadłospis dopasowany do potrzeb (w tym zmniejszonego apetytu związanego z przyjmowaniem analogów GLP-1), a do tego kreator dobrych nawyków, indywidualny plan treningowy i stały dostęp do czatu z dietetykiem, który odpowie na ważne pytania i podpowie, jak zoptymalizować dietę w trakcie terapii lekami na odchudzanie.
W ramach Respo Med oferujemy także konsultacje obesitologiczne, jako dodatek do pakietu.
Piśmiennictwo:
- Mozaffarian, D., Agarwal, M., Aggarwal, M., Alexander, L., Apovian, C. M., Bindlish, S. i wsp. (2025). Nutritional priorities to support GLP-1 therapy for obesity: a joint Advisory from the American College of Lifestyle Medicine, the American Society for Nutrition, the Obesity Medicine Association, and The Obesity Society. Obesity Pillars, 100181.
- Almandoz, J. P., Wadden, T. A., Tewksbury, C., Apovian, C. M., Fitch, A., Ard, J. D. i wsp. (2024). Nutritional considerations with antiobesity medications. Obesity, 32(9), 1613-1631.
- Al-Badri, M., Almasih Barbar Askar, A. B. D., Khater, A., Salah, T., Dhaver, S. E., Al-Roomi, F. i wsp. (2024). 14-PUB: The effect of structured intensive lifestyle intervention on muscle mass in patients with type 2 diabetes receiving GLP-1 receptor agonists. Diabetes, 73(Supplement_1), 14-PUB.
- Wadden, T. A., Chao, A. M., Moore, M., Tronieri, J. S., Gilden, A., Amaro, A. i wsp. (2023). The role of lifestyle modification with second-generation anti-obesity medications: comparisons, questions, and clinical opportunities. Current obesity reports, 12(4), 453-473.
- Bąk‑Sosnowska M., Białkowska M., Bogdański P., Chomiuk T., Dobrowolski P., Gałązka‑Sobotka M., Holecki M. i wsp.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość 2024 – stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Med. Prakt. wyd. specj.; wrzesień 2024: 1–116
- Johnson, B., McGlasson, T., Thomas, O., Kreider, R., & Jones, R. (2025). Suboptimal protein intake for hypocaloric diet needs while using glucagon-like peptide-1 receptor agonists. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 22(sup2), 2550139.