Dieta norweska. Na czym polega?
Kluczowe wnioski
- Dieta norweska to rygorystyczny sposób żywienia zaplanowany na 14 dni stosowania. Bazą jadłospisu są jajka na twardo oraz grejpfruty. Lista produktów zakazanych obejmuje m.in. ziemniaki i warzywa strączkowe, produkty zbożowe i mleczne, oleje roślinne oraz produkty wysokoprzetworzone.
- Stosowanie diety norweskiej stwarza ryzyko efektu jo-jo, ze względu na niską kaloryczność diety. Może ona dodatkowo powodować objawy takie jak nerwowość, drażliwość, czy senność. Nie jest rekomendowana przez dietetyków.

Co znajdziesz w artykule:
Kto stworzył dietę norweską?
Dieta norweska jest nazywana „dietą z Oslo”, ponieważ przedstawia się ją jako stworzoną przez naukowców z Uniwersytetu w Oslo.
Ile jest w tym prawdy?
Sam Uniwersytet w Oslo zaprzecza tym powiązaniom, podobnie jak wszystkie państwowe instytucje związane ze zdrowiem publicznym [1]. Oficjalny twórca lub twórcy diety norweskiej pozostają nieznani.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zasady diety norweskiej
Dieta norweska jest restrykcyjną, krótkotrwałą dietą odchudzającą, obiecującą szybkie rezultaty w ciągu zaledwie 14 dni stosowania.
Jak wiele rygorystycznych diet odchudzających, dieta norweska jest daleka od zdrowego, zbilansowanego sposobu żywienia i wyklucza spożycie wielu produktów.
Cały proces musi trwać 14 dni, a każde odstępstwo od planu sprawia, że dietę należy rozpocząć od nowa [1].
Jadłospis diety norweskiej obejmuje 3 posiłki w ciągu dnia: śniadanie, lunch i obiad. Większość źródeł podaje, że posiłki należy jeść o ściśle ustalonych godzinach:
- śniadanie o 8:00,
- lunch o 12:00,
- obiad o 16:00.
Poza wymienionymi trzema posiłkami nie wolno spożywać żadnych dodatkowych przekąsek. Należy spożywać 2-3 lity wody niegazowanej w ciągu dnia [1].
Produkty dozwolone
Dieta norweska pozwala na spożywanie niewielkiej grupy produktów. Bazą diety z Oslo są… jajka na twardo oraz grejpfruty.
Do pozostałych dozwolonych produktów należą:
- gotowane chude mięso i ryby,
- jogurt naturalny,
- liściaste warzywa,
- surówki z jabłka, marchewki, selera naciowego, pomidorów, ogórków konserwowych,
- gotowane warzywa,
- niewielkie ilości pełnoziarnistego pieczywa [1].
Podczas 14-dniowej diety można spożywać bezkaloryczne płyny: niegazowaną wodę mineralną, słabą kawę, herbaty i napary ziołowe.
Produkty zakazane
Na diecie norweskiej zakazane są dania smażone, duszone, pieczone i grillowane z dodatkiem tłuszczu.
Których jeszcze produktów nie należy jeść na diecie norweskiej?
- Jajek w innej formie niż gotowane na twardo,
- owoców (wyjątkiem pozostają grejpfruty i jabłka),
- ziemniaków i warzyw strączkowych,
- produktów zbożowych (z wyjątkiem niewielkich porcji pełnoziarnistych wypieków),
- produktów mlecznych (z wyjątkiem jogurtu),
- olejów roślinnych, masła, majonezu, śmietany,
- cukru i słodyczy,
- produktów wysokoprzetworzonych [1].
Na diecie zakazane jest także spożycie kalorycznych płynów (m.in. gazowanych napojów, soków, alkoholu).

Zalety diety norweskiej
Podobno dieta norweska daje efekty w błyskawicznym tempie – jej zwolennicy twierdzą, że już po 14 dniach można schudnąć nawet 10 kg.
Czy to możliwe?
Raczej nie, bo do osiągnięcia takich efektów konieczne byłoby wygenerowane deficytu energetycznego wynoszącego… ponad 5 tysięcy kalorii dziennie. Dieta z Oslo może skutkować szybkim schudnięciem, ale nie w tempie 10 kg w dwa tygodnie.
Warto dodać, że szybka redukcja masy ciała nie jest zdrowa, ponieważ wiąże się z utratą tkanki mięśniowej oraz większym ryzykiem efektu jo-jo [2].
Po powrocie do starych nawyków żywieniowych zgubione kilogramy szybko wrócą, a utrata tkanki mięśniowej może dodatkowo spowolnić metabolizm.
W naszej opinii jedyne zalety diety norweskiej to:
- prostota,
- łatwość przygotowania posiłków.
Wady diety norweskiej
Wady diety norweskiej to m.in.:
- oferuje ona szybkie, krótkoterminowe rozwiązanie, nie pozwalając na stopniową, trwałą zmianę nawyków żywieniowych,
- stwarza ryzyko utraty masy mięśniowej oraz szybkiego efektu jo-jo po zakończeniu diety,
- jest monotonna, ograniczająca i wyklucza wiele prozdrowotnych produktów spożywczych (owoce jagodowe, oliwę z oliwek, produkty strączkowe),
- zbyt niska kaloryczność diety (ok. 1000 kcal dziennie) może powodować różne nieprzyjemne dolegliwości, m.in. nerwowość, drażliwość, problemy ze skupieniem, senność, obniżony nastrój [3].
Jeśli po zapoznaniu się ze wszystkimi powyższymi podpunktami jeszcze masz cień wątpliwości, czy dieta norweska jest zdrowa, gwarantujemy, że zaraz zmienisz zdanie!
Zalecenia diety z Oslo zakazują dodatkowej aktywności fizycznej w czasie jej stosowania, ponieważ… organizm jest wtedy zbyt obciążony i osłabiony.
Chyba nie musimy dodawać, że dieta, której skutkiem ubocznym jest brak sił i osłabienie nie należy do najzdrowszych.

Przeciwwskazania do stosowania diety norweskiej
Abstrahując od tego, że dieta norweska po prostu nie powinna być stosowana, szczególnymi przeciwwskazaniami do podjęcia 14-dniowej restrykcyjnej diety są:
- zbyt niska masa ciała i niedożywienie,
- choroba nowotworowa,
- ciąża i karmienie piersią,
- wiek poniżej 18 oraz powyżej 65 roku życia [1].
Przykładowe przepisy na diecie norweskiej
Zastanawiasz się, jak wyglądałby Twój jadłospis na diecie norweskiej? My też byliśmy ciekawi, dlatego zebraliśmy w dwudniowy jadłospis przykładowe przepisy diety norweskiej!
Dzień pierwszy
- Śniadanie. Dwa jajka na twardo, garść szpinaku, grejpfrut.
- Lunch. Pierś z kurczaka na parze, pomidory, ogórki konserwowe, sałata, kromka pieczywa pełnoziarnistego.
- Obiad. Gotowany dorsz, jajko na twardo, gotowane brokuły, seler naciowy, jogurt naturalny.
Dzień drugi
- Śniadanie. Dwa jajka na twardo, pomidor, rukola, grejpfrut.
- Lunch. Gotowany halibut, jogurt naturalny, surówka z jabłka i marchewki, kromka pieczywa pełnoziarnistego.
- Obiad. Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka, jajko na twardo.
Dieta norweska – opinia dietetyczki
Zapewne nasza opinia nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem – dieta norweska jest nieracjonalną, niskokaloryczną dietą redukcyjną, która daje krótkotrwałe efekty. Już najbardziej podstawowe założenia tej diety są błędne i szkodliwe.
Dodatkowo operowanie pojęciami „dozwolone” i „zakazane” sprawia, że postrzegamy produkty spożywcze w jednowymiarowej, czarno-białej perspektywie, zapominając o wszystkich odcieniach szarości i ulubionym zdaniu każdego dietetyka, czyli „To zależy!”.
Dobra dieta odchudzająca nie jest ograniczająca, nie wyklucza lubianych produktów, nie powoduje osłabienia i niedoborów żywieniowych oraz… nie trwa 14 dni.
Jedz bez restrykcji i chudnij!
Jak tysiące Podopiecznych Respo, możesz zrzucić niechciane kilogramy, jedząc zdrowo i smacznie, bez zbędnych wykluczeń.
Przykładem jest Beata. Przed dołączeniem do nas, miała problem z podjadaniem słodyczy, a także brakiem czasu na przygotowywanie posiłków. Nie wiedziała też, jak pogodzić częste podróże i jedzenie w restauracjach, ze zdrową dietą.
Jak widać, z nami odniosła sukces!

Dzięki diecie szytej na miarę i wsparciu dietetyczki klinicznej Respo, Beata zrzuciła ponad 11 niechcianych kilogramów. Wszystko to, jedząc takie smakołyki jak gyros bowl, deser a’la 3 Bit czy eklerek bez pieczenia.
Do tego nauczyła się dokonywać lepszych wyborów jedząc na mieście. Dzięki temu nie musi rezygnować z przyjemności, a przy tym dobrze czuje się w swoim ciele!
Piśmiennictwo:
- https://dietetycy.org.pl/dieta-norweska/ Dostęp: 28.03.2025.
- Ashtary-Larky D, Bagheri R, Abbasnezhad A, et al. Effects of gradual weight loss. rapid weight loss on body composition and RMR: a systematic review and meta-analysis. The British Journal of Nutrition. 2020 Dec;124(11):1121-1132.
- Jaime K, Mank V. Risks Associated With Excessive Weight Loss. 2024 Feb 29. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan.