Słodkie co nieco na diecie wegańskiej? Większość gotowych słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, od mleka, przez jajka aż po żelatynę czy masło. Istnieją jednak takie, w których produkty zwierzęce zastąpiono roślinnymi odpowiednikami, a efektem są wegańskie ciastka, lody czy czekolady. Tylko które z nich wybrać? Przed Tobą ranking wegańskich słodyczy!
Choć do produkcji słodkich produktów zwykle potrzebne są produkty odzwierzęce takie jak mleko, śmietanka, masło, jajka czy żelatyna, to w sklepach znajdziemy także słodycze o 100% roślinnym składzie.
Warto jednak wiedzieć, że wegańskie słodycze możemy podzielić na dwie grupy:
naturalnie wegańskie słodycze, czyli te, do których produkcji nie potrzeba produktów odzwierzęcych, np. gorzka czekolada czy lodowe sorbety,
wegańskie zamienniki słodyczy, w których produkty odzwierzęce zastąpiono ich roślinnymi odpowiednikami, np. lody „mleczne” z napojami roślinnymi zamiast mleka i śmietanki czy galaretki z agarem zamiast żelatyny,
wegańskie zamienniki słodyczy, w których po prostu nie użyto produktu odzwierzęcego (bez zastąpienia go wegańskim odpowiednikiem), np. ciasteczka bez masła i jajek, batoniki z gorzką czekoladą.
W grupie wegańskich słodyczy możemy więc wyróżnić m.in.:
gorzkie czekolady i gorzkie czekolady z dodatkami (np. orzechami, suszonymi owocami)
batony wegańskie, czyli np. oblane gorzką czekoladą, z owocami i orzechami
ciasteczka bez masła i jajek
lodowe sorbety
lody „mleczne” na bazie napojów roślinnych
żelki z pektyną
galaretki z agarem
słodkie pasty kanapkowe w stylu Nutelli (ale w wersji wege, bez mleka)
krówki bez mleka i masła .
Co powinny zawierać wegańskie słodycze dobrej jakości?
Podobnie jak inne produkty przetworzone, również słodycze włączane do diety wegańskiejpowinny mieć jak najprostszy, najkrótszy skład.
Oczywiście najlepiej, by takie słodycze nie zawierały cukru, a zamiast tego miały w składzie np. ksylitol lub erytrytol.
Natomiast jeśli znajduje się w nich cukier, dobrze by nie był na pierwszym miejscu składu, a w przeliczeniu na 100 g produktu było go jak najmniej. Poza tym skład słodyczy zależy zawsze od ich typu, w końcu czekolada będzie miała zupełnie inne składniki niż ciastko czy żelki.
Generalnie jednak wśród dobrych jakościowo składników słodyczy wegańskich możemy wyróżnić m.in.:
płatki owsiane
mąkę
nasiona i pestki
orzechy
suszone owoce
kakao
napoje roślinne bez cukru
zdrowe tłuszcze, np. olej słonecznikowy, rzepakowy
naturalne aromaty
naturalne dodatki, np. kwas cytrynowy
przyprawy
substancje żelujące – pektyny, agar
ksylitol, erytrytol
witaminy, składniki mineralne.
Wegańskie słodycze często zawierają również zamienniki cukru, np. syrop z agawy, syrop ryżowy, pastę daktylową.
O ile ogólna zawartość cukrów w produkcie nie jest zbyt wysoka, taki dodatek może być elementem dobrego składu (podobnie jak mała ilość zwykłego cukru). Są to w końcu słodycze, słodki smak jest tu więc wpisany w charakterystykę produktu.
Jakie są natomiast złe pod względem jakości składniki wege słodyczy? W tej grupy możemy wymienić przede wszystkim:
bardzo duże ilości cukru
syrop glukozowo-fruktozowy
olej palmowy
duże ilości dodatków do żywności.
Schudnij w Respo pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Jak powstał nasz ranking najlepszych wegańskich słodyczy?
W naszym rankingu wegańskich słodyczy uwzględniliśmy produkty będące zamiennikami dla typowo „odzwierzęcych” deserów (np. lodów mlecznych, ciastek, żelków), a także te produkty, które posiadają słowo „wegański” w nazwie lub znajdują się w dziale produktów wegańskich popularnych sklepów.
To oznacza, że w rankingu nie ma sorbetów, a jedyne czekolady gorzkie to te produkowane „specjalnie dla wegan”.
Co wzięliśmy pod uwagę, tworząc nasz ranking wegańskich słodyczy? Oceniliśmy m.in.:
ogólną zawartość cukru (im mniej, tym lepiej)
zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (im mniej, tym lepiej)
zawartość błonnika i białka (im więcej, tym lepiej)
długość i jakość składu (np. to czy cukier jest na pierwszym miejscu składu, czy znajduje się w nim syrop glukozowo-fruktozowy itp.)
kaloryczność (zwłaszcza jeśli produkty z danej podgrupy znacznie różnią się między sobą jeśli chodzi o zawartość kalorii).
Ranking wegańskich słodyczy
Wegańskie słodycze w naszym rankingu podzieliliśmy na 3 kategorie:
dobry wybór, czyli te słodycze, które możemy włączać do diety, gdy mamy ochotę na gotowy deser ze sklepu (ale uwaga: nie oznacza to, że takie słodycze powinny być stałą częścią naszego jadłospisu)
niezły wybór, czyli wegańskie słodycze o nie najgorszym składzie i wartości odżywczej, które mimo wszystko mogłyby być lepsze (bo np. produkt zawiera mało cukru, ale dużo nasyconych kwasów tłuszczowych)
odradzane produkty, czyli wegańskie słodycze o słabym składzie i/lub wartości odżywczej, który lepiej odłożyć z powrotem na półkę
Tyle teorii, a przed Tobą ranking najlepszych i najgorszych wegańskich słodyczy!
Najzdrowszy wybór
Vega Up - Chocorella pasta z ciecierzycy i daktyli
Skład: gotowana ciecierzyca 49%, daktyle 19%, woda, olej rzepakowy, orzechy ziemne 4,4%, kakao odtłuszczone w proszku 0,5%, sól himalajska.
Wartości odżywcze na 100 g: 290 kcal, tłuszcz 11,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g, węglowodany 22,9 g, w tym cukry 13,3 g, błonnik 5,6 g, białko 5,8 g, sól 1,1 g.
Pasta ma dobry, krótki skład bez dodanego cukru. Wartość odżywcza również jest naprawdę w porządku, zwłaszcza że mamy tu aż 5 g białka i niecałe 3 łyżeczki cukru na 100 g pasty.
Super Fudgio - Wegańskie wafelki słodzone daktylami z kremem kakaowo-orzechowym
Skład: krem kakaowo-orzechowy 65%: olej słonecznikowy, daktyle w proszku 29,5%, mąka ryżowa, proszek kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5,8%, pasta z orzechów laskowych 2%, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromat naturalny orzecha laskowego, wafel 35%: mąka pszenna 95%, tłuszcz kokosowy, sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 471 kcal, tłuszcz 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,6 g, węglowodany 56 g, w tym cukry 14 g, błonnik 4 g, białko 7,5 g, sól 0,36 g.
Wafelki mają naprawdę dobry, naturalny skład, bez dodanego cukru. Ich zaletą jest dodatkowo niska zawartość cukrów (jak na słodycze) oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast tego zawierają one stosunkowo dużo błonnika.
Primavika - Vegetella Kakaowy krem słonecznikowy
Skład: woda, ziarna słonecznika 31%, olej rzepakowy, syrop daktylowy, syrop z agawy, kakao 4,9%, mąka jaglana, sól morska, naturalny aromat waniliowy.
Wartości odżywcze na 100 g: 355 kcal, tłuszcz 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g, węglowodany 27 g, w tym cukry 19 g, błonnik 1,5 g, białko 6,9 g, sól 0,41 g.
Skład jest krótki i naturalny. I choć wartość odżywcza jest tu nieco gorsza niż w przypadku pasty Chocorella, to wciąż jest to produkt pozytywnie wyróżniający się na półce z wegańskimi słodyczami.
Cerea - BIO Baton owsiany Flapjack Peanut & Chocolate
Skład:płatki owsiane (bezglutenowe) 30%, syrop z agawy, orzeszki zimne prażone 25%, kawałki ciemnej czekolady 8% [masa kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, wanilia w proszku); (masa kakaowa minimum 53 %), tłuszcz roślinny [olej słonecznikowy, tłuszcz shea], woda, naturalny aromat, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 454 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,8 g, węglowodany 47 g, w tym cukry 29 g, błonnik 6,1 g, białko 11 g, sól 0,42 g.
Batonik ma dobry, naturalny skład i wysoką zawartość błonnika oraz białka. Oczywiście mógłby zawierać nieco mniej cukrów, na tle podobnych batonów jest to jednak i tak dobry wynik.
Cerea - BIO Baton owsiany Flapjack Brownie
Skład:płatki owsiane (bezglutenowe) 39%, syrop z agawy, tłuszcz roślinny [olej słonecznikowy, masło shea, woda, naturalny aromat], orzechy nerkowca 11%, odtłuszczone kakao w proszku, naturalny aromat kawy, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 468 kcal, tłuszcz 26 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,1 g, węglowodany 47 g, w tym cukry 23 g, błonnik 6,1 g, białko 8,4 g, sól 0,3 g.
Batonik ma dobry, naturalny skład i wysoką zawartość błonnika oraz białka. Oczywiście mógłby zawierać nieco mniej cukrów, na tle podobnych batonów jest to jednak i tak dobry wynik.
Helpa - Batonik piernikowy
Skład: daktyle 54,5 %, migdały, śliwki suszone, amarantus ekspandowany, przyprawa do piernika 2,5 % (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra, ziele angielskie).
Wartości odżywcze na 100 g: 385 kcal, tłuszcz 15,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 48 g, błonnik 4,9 g, białko 8,3 g, sól 0,01 g.
Batonik ma świetny, krótki skład bez dodanego cukru. I choć ogólna zawartość cukrów z owoców jest tu wysoka, to jest to produkt o bardzo niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a dość wysokiej błonnika i białka.
Frank&Oli - Ciasteczka marchewkowe bez dodanego cukru
Skład: marchewka 20% (przecier z marchwi 100%), płatki jaglane 17%, ziarno słonecznika, substancja słodząca: maltitol, błonnik z korzenia cykorii, siemię lniane 10%, olej rzepakowy, emulgator lecytyny: (z rzepaku), kardamon mielony 0,3%, imbir korzeń mielony, sól himalajska, sok wyciśnięty z cytryny.
Wartości odżywcze na 100 g: 515 kcal, tłuszcz 29 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 3,8 g, błonnik 5,2 g, białko 9,5 g, sól 0,31 g.
Ciasteczka mają dobry, naturalny skład z superfoods (imbir, siemię lniane). Ich ogromną zaletą jest brak dodanego cukru, a także wysoka zawartość błonnika.
Grycan - Vegan lody czekoladowe
Skład: napoje roślinne [napój kokosowy (ekstrakt z kokosa – 70%, woda), napój ryżowy (woda, syrop ryżowy – 25%)], woda, substancje słodzące (ksylitol, maltitol), czekolada – 11% [miazga kakaowa, substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny sojowe), ekstrakt z wanilii], syrop daktylowy, pasta z orzechów nerkowca, tłuszcz kokosowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tapioka, błonnik rozpuszczalny, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 244 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,7 g, węglowodany 31,9 g, w tym cukry 5,1 g, błonnik 3,8 g, białko 2,7 g, sól b.d.
Lody mają dość dobry skład, bez sztucznych dodatków. Plus również za dodane słodziki (zamiast cukru) i lepszą, na tle innych podobnych lodów, wartość odżywczą (tylko 1 łyżeczka cukru i poniżej 10 g nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g).
Wegańskie Serce - Czekolada gorzka 70%
Skład: miazga kakaowa (z Afryki, Ameryki Północnej i Południowej), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny sojowe), aromat naturalny.
Wartości odżywcze na 100 g: 530 kcal, tłuszcz 36 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 23 g, węglowodany 36 g, w tym cukry 30 g, błonnik 13 g, białko 9 g, sól 0,1 g.
Czekolada zawiera co prawda 30 g cukru, generalnie jednak ma prosty, krótki skład i może być wartościowym dodatkiem do diety wegańskiej (w małej ilości) ze względu na zawartość błonnika, magnezu i żelaza.
Wegańskie Serce - Czekolada gorzka 70% z żurawiną
Skład: miazga kakaowa (z Afryki, Ameryki Północnej i Południowej), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, żurawina 8% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), emulgator (lecytyny sojowe), aromat naturalny].
Wartości odżywcze na 100 g: 514 kcal, tłuszcz 33 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 21 g, węglowodany 39 g, w tym cukry 36 g, błonnik 12 g, białko 8,3 g, sól 0,1 g.
Czekolada zawiera co prawda 35 g cukru, generalnie jednak ma prosty, krótki skład i może być wartościowym dodatkiem do diety wegańskiej (w małej ilości) ze względu na zawartość błonnika, magnezu i żelaza.
Frank&Oli - Ciastka wegańskie gryczane z pestkami dyni i z dodatkiem jabłka
Skład: ziarno słonecznika 24%, pestki dyni 20%, cukier trzcinowy nierafinowany, gryka ekspandowana 8%, syrop ryżowy, olej rzepakowy, mąka gryczana 4%, emulgator: lecytyny (z rzepaku), jabłko suszone 2%, cynamon mielony 0,6%, naturalny aromat, sok wyciśnięty z cytryn.
Wartości odżywcze na 100 g: 540 kcal, tłuszcz 36 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5 g, węglowodany 45 g, w tym cukry 22 g, błonnik 7 g, białko 13 g, sól 0,02 g.
Ciastka mają świetny, naturalny skład, zawierają także dużo błonnika i białka. Minus za dodany cukier – wciąż jest to jednak jedna z najlepszych opcji jeśli chodzi o wegańskie słodycze.
Frank&Oli - Ciastka wegańskie jaglane z dodatkiem orzecha ziemnego i nasion szałwii hiszpańskiej
Skład: orzechy ziemne (arachidowe) 23%, ziarno słonecznika 21%, cukier trzcinowy nierafinowany, płatki jaglane 15%, syrop ryżowy 11%, olej roślinny (rzepakowy) nasiona szałwii hiszpańskiej „Chia” 5%, emulgator: lecytyny (z rzepaku), naturalny aromat.
Wartości odżywcze na 100 g: 544 kcal, tłuszcz 34 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g, węglowodany 46 g, w tym cukry 27 g, błonnik 2,3 g, białko 12 g, sól 0,017 g.
Ciastka mają świetny, naturalny skład, zawierają także dużo białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Minus za dodany cukier – wciąż jest to jednak jedna z najlepszych opcji jeśli chodzi o wegańskie słodycze.
Celiko - Galaretka o smaku truskawkowym z agarem
Skład: izomaltuloza, sok truskawkowy w proszku 13% (maltodekstryna, zagęszczony sok truskawkowy), substancja żelująca: agar, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartości odżywcze na 100 g: 369 kcal, tłuszcz poniżej 0,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe poniżej 0,1 g, węglowodany 90 g, w tym cukry 82 g, błonnik 3,3 g, białko poniżej 0,5 g, sól 0,01 g.
Dobra opcja dla osób, które szukają deseru wegańskiego bez tłuszczu. Plusem galaretki jest to, że bazuje ona na izomaltulozie, która ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier stołowy.
Celiko - Galaretka o smaku ananasowo-pomarańczowym z agarem
Skład: izomaltuloza, sok ananasowo-pomarańczowy w proszku 16,6 % (maltodekstryna, zagęszczony przecierowy sok ananasa, zagęszczony przecierowy sok z pomarańczy, puree z pomarańczy z cząstkami, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; cytrynian sodu, barwnik: beta-karoten), substancja żelująca: agar, aromaty].
Wartości odżywcze na 100 g: 364 kcal, tłuszcz poniżej 0,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe poniżej 0,1 g, węglowodany 89 g, w tym cukry 79 g, błonnik 3,8 g, białko poniżej 0,5 g, sól 0,02 g.
Dobra opcja dla osób, które szukają deseru wegańskiego bez tłuszczu. Plusem galaretki jest to, że bazuje ona na izomaltulozie, która ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier stołowy.
Niezły wybór
Foods by Ann - Baton Energy Choco Bar pomarańcza w czekoladzie
Skład: pasta daktylowa, czekolada 26% (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa), migdały prażone 10%, zagęszczony sok pomarańczowy w proszku 1%, naturalny aromat pomarańczowy. Czekolada: masa kakaowa minimum 56%.
Wartości odżywcze na 100 g: 400 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,3 g, węglowodany 63 g, w tym cukry 52 g, błonnik 8,6 g, białko 4,9 g, sól 0,03 g.
Batonik ma bardzo dobry, naturalny skład. Jego wadą jest jednak bardzo wysoka zawartość cukrów przy jednocześnie dość dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Plus za aż 8,5 g błonnika / 100 g.
Foods by Ann - Baton Energy Choco Bar wiśnia w czekoladzie
Skład: pasta daktylowa, czekolada 33% (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa), migdały prażone 20%, zagęszczony sok wiśniowy w proszku 2,5%, naturalny aromat wiśniowy.
Wartości odżywcze na 100 g: 444 kcal, tłuszcz 22 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 8,3 g, węglowodany 56 g, w tym cukry 44 g, błonnik 8,8 g, białko 7,1 g, sól 0,04 g.
Batonik ma bardzo dobry, naturalny skład. Jego wadą jest jednak bardzo wysoka zawartość cukrów przy jednocześnie dość dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Plus za prawie 9 g błonnika / 100 g i całkiem dużo białka.
Foods by Ann - Baton Energy Choco Bar śliwka & czarna porzeczka w czekoladzie
Skład: pasta daktylowa, czekolada 32% (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa), śliwki suszone 13% (śliwki suszone, olej słonecznikowy), migdały prażone 11%, suszony zagęszczony sok z czarnej porzeczki 4%, aromaty naturalne.
Wartości odżywcze na 100 g: 411 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,8 g, węglowodany 59 g, w tym cukry 45 g, błonnik 8,2 g, białko 5 g, sól 0,04 g.
Batonik ma bardzo dobry, naturalny skład. Jego wadą jest jednak bardzo wysoka zawartość cukrów przy jednocześnie dość dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Plus za 8 g błonnika / 100 g.
Biominki - Galaretki owocowe bezglutenowe wegańskie bio
Skład: cukier trzcinowy nierafinowany, syrop glukozowy, koncentraty soków owocowych 3,26% (cytrynowy 1,08%, malinowy 0,87%, jabłkowy 0,84%, z czarnej porzeczki 0,47%), substancja żelująca: agar, kwas: kwas cytrynowy, wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące (z dyni, jabłek, alg, szafranu, bzu czarnego).
Wartości odżywcze na 100 g: 343 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 85 g, w tym cukry 72 g, błonnik b.d., białko 0,2 g, sól poniżej 0,02 g.
Galaretki na agarze mogą być dobrą opcją dla osób, które szukają wegańskiego deseru bez tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, że składają się one w prawie 100% z cukru. Plusem galaretek jest to, że zawierają same naturalne barwniki.
Biominki - Żelki owocowe wegańskie bio
Skład: syrop glukozowy, cukier trzcinowy nierafinowany, substancja żelująca: pektyna, koncentraty owocowe 3,7% (jabłkowy 0,9%, pomarańczowy 0,77%, cytrynowy 0,52%, z czarnej porzeczki 0,51%, malinowy 0,5%, ananasowy 0,5%), kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytryniany wapnia, wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące (z alg, szafranu, dyni, jabłek, marchwi, czarnego bzu), naturalne aromaty, substancja glazurująca: wosk carnauba.
Wartości odżywcze na 100 g: 319 kcal, tłuszcz 0,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 78 g, w tym cukry 58 g, błonnik b.d., białko 0 g, sól 0,8 g.
Żelki na pektynie mogą być dobrą opcją dla osób, które szukają wegańskiego deseru bez tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, że składają się one w prawie 100% z cukru. Plusem żelków Biominki jest to, że zawierają same naturalne barwniki.
Enerbio - Żelki o smaku owocowym, wegańskie
Skład: syrop glukozowy, cukier 34%, substancja żelująca (pektyna), kwas (kwas cytrynowy), regulatory kwasowości (winiany sodu, winiany potasu), naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat pomarańczowy, naturalny aromat z czarnej porzeczki, naturalny aromat jabłkowy, koncentrat soków owocowych (czarnego bzu, jabłkowego i truskawkowego), naturalny aromat z kurkumy, ekstrakt z alg (Spirulina platensis), substancja glazurująca (wosk carnauba).
Wartości odżywcze na 100 g: 325 kcal, tłuszcz poniżej 0,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 79 g, w tym cukry 62 g, błonnik 2,1 g, białko poniżej 0,5 g, sól 0,21 g.
Żelki składają się prawie z samego cukru (jest to jedna specyfika tego typu produktu), ich plusem jest za to naturalny skład, tzn. naturalne aromaty i barwniki.
Kookie Cat - Ciastko z solonymi karmelizowanymi migdałami, wegańskie
Skład: bezglutenowe płatki owsiane (41,7%), solone karmelizowane migdały (migdały, nektar z kwiatów palmy kokosowej, cukier kokosowy, sól) (25%), syrop kokosowy, olej kokosowy.
Wartości odżywcze na 100 g: 487 kcal, tłuszcz 28 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 12 g, węglowodany 46 g, w tym cukry 18 g, błonnik 6,5 g, białko 10 g, sól poniżej 0,23 g.
Ciastko ma świetny, naturalny skład. Jego minusem jest jednak dość wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Kookie Cat - Ciastko w polewie czekoladowej, wegańskie
Skład: orzeszki ziemne solone (prażone, blanszowane orzeszki ziemne, sól), czekolada bez dodatku cukru (miazga kakaowa, orzechy laskowe, substancja słodząca: erytrytol, tłuszcz kakaowy, sproszkowany miąższ kokosowy, mąka kokosowa, emulgator lecytyny (ze słonecznika) (20%), daktyle w proszku, tłuszcz kakaowy*, woda, krem z orzeszków ziemnych solony (prażone, blanszowane orzeszki ziemne, sól) (5%), siemię lniane mielone, olej kokosowy, mąka kokosowa, białko z nasion chi*, białko ryżowe, łuski babki jajowatej w proszku.
Wartości odżywcze na 100 g: 612 kcal, tłuszcz 49 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 25 g, węglowodany 23 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 7,1 g, białko 16 g, sól 0,25 g.
Ciastka mają bardzo dobry, wartościowy skład (plus za czekoladę z erytrytolem zamiast cukru). Ich wadą jest jednak wysoka kaloryczność i bardzo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Skład: bezglutenowe płatki owsiane (29%), ananas (23%), nerkowiec (17%), syrop kokosowy, wiórki kokosowe, olej kokosowy, woda, cynamon, olejek pomarańczowy (0,04%), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 467 kcal, tłuszcz 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14 g, węglowodany 50 g, w tym cukry 25 g, błonnik 6,9 g, białko 9,2 g, sól 0,08 g.
Skład ciastek jest krótki i naturalny. Ich wadą jest jednak dość wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru.
Grycan - Vegan lody o smaku waniliowym
Skład: napoje roślinne [napój kokosowy (ekstrakt z kokosa – 70%, woda), napój ryżowy (woda, syrop ryżowy – 25%)], woda, substancje słodzące (ksylitol, maltitol), tłuszcz kokosowy, pasta z orzechów nerkowca, syrop z agawy, tapioka, błonnik rozpuszczalny, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), laski wanilii – 0,1%, naturalny aromat wanilii, barwnik (karoteny), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 236 kcal, tłuszcz 16,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 12,8 g, węglowodany 25,1 g, w tym cukry 4,5 g, błonnik 2,5 g, białko 1,5 g, sól b.d.
Lody mają całkiem dobry skład – plus za użycie słodzików zamiast cukru (dzięki temu ogólna zawartość cukru wynosi mniej niż 1 łyżeczkę na 100 g). Minusem jest tu jednak > 10 g nasyconych kwasów tłuszczowych / 100 g.
VALSOIA - Lody wegańskie na bazie soi w czekoladzie
Skład: ekstrakt sojowy (48%) (woda, ziarno soi (8,2%), sól morska), czekolada (23%) (pasta kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna (soja), naturalny aromat waniliowy), olej kokosowy, cukier, syrop glukozowy, emulgatory: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, stabilizatory: alginian sodu, mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromaty, witamina B12.
Wartości odżywcze na 100 g: 287 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14 g, węglowodany 25 g, w tym cukry 24 g, błonnik 2 g, białko 3,1 g, sól 0,06 g.
Lody mają całkiem dobry skład (pomijając dodany cukier), plus również za wzbogacenie produktu w witaminę B12. Niestety są to jednocześnie lody bogate w cukry i nasycone kwasy tłuszczowe.
Grycan - Vegan lody mango kokos
Skład: koncentrat z mango – 24%, woda, napój kokosowy – 13% (ekstrakt z kokosa – 70%, woda), substancje słodzące (ksylitol, maltitol), napój ryżowy (woda, syrop ryżowy – 25%), tłuszcz kokosowy, pasta z orzechów nerkowca, syrop z agawy, tapioka, wiórki kokosowe – 2,5%, błonnik rozpuszczalny, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat, barwnik (karoteny), sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 231 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11 g, węglowodany 25,1 g, w tym cukry 12,5 g, błonnik 3 g, białko 1,5 g, sól b.d.
Lody mają dość dobry skład z naturalnych składników, a ich dodatkowym plusem jest dodatek ksylitolu i maltitolu zamiast cukru. W porównaniu do lodów czekoladowych Grycan Vegan mają jednak więcej cukrów i nasyconych tłuszczów.
Odradzane produkty
Wawel - Czekolada Vege Now z pastą z orzecha laskowego
Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pasta z orzechów laskowych 10%, inulina, emulgator: lecytyny, naturalny aromat, masa kakaowa minimum 36%.
Wartości odżywcze na 100 g: 580 kcal, tłuszcz 40 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 21 g, węglowodany 48 g, w tym cukry 47 g, błonnik b.d., białko 3,7 g, sól 0,01 g.
Skład czekolady jest krótki, niestety dużą czerwoną flagą jest tu cukier na pierwszym miejscu listy składników.
GANDOLA - BIO Krem czekoladowy wegański
Skład: cukier trzcinowy, kakao odtłuszczone w proszku 19,8%, olej słonecznikowy, mąka z soi, orzechy laskowe, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat naturalny.
Wartości odżywcze na 100 g: 496 kcal, tłuszcz 25 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5 g, węglowodany 57 g, w tym cukry 50 g, błonnik 6,9 g, białko 7,2 g, sól 0,1 g.
Choć skład jest krótki, to cukier na pierwszym miejscu sprawia, że nie jest to produkt godny polecenia. Łącznie aż 50% kremu to cukier.
VALSOIA - Krem czekoladowy z orzechami bez laktozy
Skład: cukier, oleje i tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, tłuszcz kakaowy), orzechy laskowe (14%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), błonnik sojowy (3%), emulgatory: lecytyny (ze słonecznika), aromaty.
Wartości odżywcze na 100 g: 514 kcal, tłuszcz 28 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,8 g, węglowodany 57 g, w tym cukry 55 g, błonnik 6,8 g, białko 5,2 g, sól 0,01 g.
Krem w aż 55% składa się z cukru, nie jest to więc produkt godny polecenia.
Super Krówka - Wegańskie krówki kakaowe
Skład: cukier kokosowy, proszek kokosowy, syrop ryżowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,8%, białko słonecznika, guma arabska (błonnik z akacji).
Wartości odżywcze na 100 g: 383 kcal, tłuszcz 12 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 61 g, w tym cukry 54 g, błonnik 6 g, białko 5,1 g, sól 0,13 g.
Krówki mają krótki, naturalny skład, jednak podobnie jak ich niewegańskie odpowiedniki zawierają mnóstwo cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie będą więc najzdrowszym dodatkiem do diety.
Super Krówka - Wegańskie krówki kokosowe
Skład: cukier kokosowy, proszek kokosowy (17,5%), syrop ryżowy, wiórki kokosowe (7%), białko słonecznika, guma arabska (błonnik z akacji).
Wartości odżywcze na 100 g: 403 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15 g, węglowodany 58 g, w tym cukry 51 g, błonnik 5,9 g, białko 4,4 g, sól 0,14 g.
Choć skład krówek jest krótki, to zawierają one bardzo dużo cukru i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie będą więc dobrym dodatkiem do diety.
Trolli - Vegan Dino Rex Żelki owocowe
Skład: cukier; syrop cukru inwertowanego; skrobia kukurydziana; syrop glukozowy; kwasy: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy; regulatory kwasowości: cytryniany wapnia, jabłczan sodu; aromaty; żywność o właściwościach barwiących ( czarna porzeczka, marchew, rzodkiew, krokosz barwierski, kurkuma); barwnik: kurkumina, błękit brylantowy FCF.
Wartości odżywcze na 100 g: 344 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 84 g, w tym cukry 68 g, błonnik 2,1 g, białko poniżej 0,5 g, sól 0,21 g.
Podobnie jak inne żelki, te również składają się z prawie samego cukru. Ich dodatkowym minusem jest jednak udział sztucznego barwnika (błękit brylantowy).
Magnum - Lody Almond Vegan
Skład: woda, cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, syrop glukozowy, migdały, tłuszcz kokosowy, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, białka grochu, emulgatory (lecytyny), mielone kawałki wanilii, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), sól morska, zagęszczony sok marchwiowy, naturalne aromaty waniliowe, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy, aromat naturalny.
Wartości odżywcze na 100 g: 331 kcal, tłuszcz 21 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 12 g, węglowodany 31 g, w tym cukry 25 g, błonnik b.d., białko 2,7 g, sól 0,1 g.
Lody zawierają cukier w aż 4 (!) wersjach: zwyczajny cukier, syrop glukozowy, fruktozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Łącznie składają się one z cukru w aż 25%.
Ben&Jerry's - Lody karmelowe z masą ciasteczkową
Skład: woda, cukier, oleje roślinne (kokosowy, sojowy, rzepakowy), syrop glukozowy, mąka pszenna, pasta z migdałów (3%), brązowy cukier, skrobia kukurydziana, cukier puder, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, białka grochu, pełnoziarnista mąka pszenna, emulgator (lecytyny słonecznikowe, lecytyny sojowe), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, sól, mąka z tapioki, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), ekstrakt wanilii, naturalny aromat, substancja spulchniające (węglany sodu).
Wartości odżywcze na 100 g: 264 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 8,7 g, węglowodany 33 g, w tym cukry 23 g, błonnik b.d., białko 1,9 g, sól 0,14 g.
Lody w aż ¼ składają się z cukru – zresztą cukier znajdują się tu w aż kilku wariantach (jako cukier, syrop glukozowy, cukier puder, brązowy cukier). Dodatkowo mamy tu także dość dużo kwasów tłuszczowych nasyconych.
CARTE D'OR - Les Desserts wegańskie lody o smaku orzeszków ziemnych i bananów
Skład: woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, pasta z orzeszków ziemnych (6,5%), tłuszcz kokosowy, olej z orzeszków ziemnych, prażone orzeszki ziemne (2,5%), orzeszki ziemne (1,5%), fruktoza, białka sojowe, sól, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), karmelizowany syrop cukrowy, naturalny aromat bananowy, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (w tym sojowe)), aromat, barwnik (karoteny).
Wartości odżywcze na 100 g: 255 kcal, tłuszcz 15 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,3 g, węglowodany 26 g, w tym cukry 16 g, błonnik 1,4 g, białko 4,1 g, sól b.d.
Lody mają syrop glukozowo-fruktozowy na drugim miejscu składu (po wodzie), dodatkowo znajdziemy tu także syrop glukozowy i fruktozę.
Dołącz do 69774 zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Dobra dieta = brak słodyczy? To mit!Dieta online z Centrum Respo udowadnia, że desery mogą znaleźć się w zdrowej diecie (także tej odchudzającej) i również wtedy, gdy unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczą odpowiednie przepisy, a także wiedza, które gotowce wybierać, a których unikać.
Czyli wszystko to, co daje Ci współpraca z Respo. Bo Respo to nie tylko jadłospis dopasowany do potrzeby (również diety wege), ale także stałe wsparcie dietetyka, który podpowie, jak stosować dietę by była prosta i przyjemna.