Zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Czasami wystarczy jeden składnik, żeby danie nabrało zupełnie nowego charakteru. A przykładem niech będzie nasza zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem. Na pierwszy rzut oka mamy tu podstawowe składniki – warzywa, mięso, przyprawy…ale wtedy pojawia się ono. Całe na białe (dosłownie!): mleczko kokosowe. A zupa zyskuje piękny egzotyczny aromat, kremową konsystencję i smak niczym z najlepszej azjatyckiej restauracji. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
60 g
|
makaronu Chow Mein
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
100 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki, następie przekładamy do garnka.
Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
W garnku umieszczamy również mięso i przyprawy, zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy razem na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do ok. 20 minut (czas liczony od zagotowania bulionu).
Do garnka dodajemy mleczko kokosowe, szpinak, sok z limonki i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotową zupę podajemy z makaronem.